Skip to content Skip to footer

  +36 1 465 3100      +36 1 465 3131      kapcsolat@medicover.hu

Húgyhólyagnyaki szűkület endoszkópos bemetszése

A húgyhólyagnyaki szűkület endoszkópos bemetszése a húgyhólyag belső záróizmainak elmerevedése esetén alkalmazott műtéti eljárás. Segítségével a megszűntethető a hólyag nyitásának és a vizelet ürítésének nehezítettsége, illetve ezáltal a vizeletpangás és a fertőzések kialakulása is.

Mi a hólyagnyaki szűkület?

A húgyhólyagnyaki szűkület (sphincter sclerosis) a hólyag belső záróizmainak megvastagodása és elmerevedése nyomán kialakuló elváltozás. Eredményeként a hólyag nyitása nehezítetté válik vizelet ürítéskor, ami egy idő után vizeletpangáshoz vezet.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Üzenjen nekünk!

Ügyfélszolgálatunk készséggel válaszol!

Hogyan alakul ki a hólyagnyaki szűkület?

A hólyag belső záróizmainak elmerevedése nyomán a vizelet ürítés nehézkessé válik, a nagyobb erőkifejtés eredményeként pedig meg is vastagodig. Idővel az izomzat azonban kimerül, a hólyag kitágul, így a vizelet bennreked. A pangó vizelet hajlamosít fertőzések, gyulladások kialakulására is a hólyagban, a vese felé visszaáramló vizelet pedig annak károsodását okozhatja.

Leggyakrabban férfiaknál fordul elő, a hólyagnyakat érintő műtétek, vagy gyulladás szövődményeként.

Mik a tünetei?

Az alábbi tünetek utalhatnak a hólyagnyak szűkületére:

  • nehézkes vizelet indítás
  • vizelet elakadás
  • csökkent vizeletsugár
  • gyakori vizeletürítés ellenére visszamaradt vizelet érzése
  • fertőzés esetén kellemetlen szagú vizelet

A diagnózis felállításához húgycső és húgyhólyag tükrözés elvégzése szükséges, továbbá vizelet üledék, valamint vesefunkció laborvizsgálat, vizeletáramlás vizsgálat, ultrahang, vizsgálatok elvégzése is javasolt lehet. Fertőzés gyanúja esetén vizelet tenyésztés is szükséges lehet.

Hogyan kezelhető a hólyagnyaki szűkület?

A panaszt okozó problémára csak a műtéti eljárás jelent hosszú távú megoldást, a konzervatív kezelés nem.

Mikor indokolt a műtét?

Ha a panaszok tartósan és régóta fennállnak, javasolt a hólyagnyak szűkületét megszüntető műtét elvégzése.

A műtét elmaradása nem jár életet veszélyeztető következménnyel, azonban a bizonyított sphincter sclerosis a vizeletáramlást akadályozza, mely miatt a húgyhólyag és a vese működésére a későbbiek során káros hatással lehet, ezért a műtét feltétlenül ajánlott.

Mi történik a húgyhólyagnyaki szűkület bemetszése során?

A húgyhólyagnyaki szűkület bemetszése teljes érzéstelenítésben (altatás mellett) történik. A műtét során az előzetesen húgyhólyagtükrözéssel felismert húgyhólyagnyaki szűkületet okozó megvastagodott izomköteget a reszektoszkóp tűkacs segítségével 3 irányban bemetszi a műtétet végző urológus szakorvos, melynek eredményeképpen a heges terület tágul. Az esetlegesen fellépő vérzéseket csillapítja, a húgyhólyagban katétert hagy, hogy a vizelet ezen keresztül távozhasson.

A bemetszés eredményeként megszűnik a korábban fennálló szűkület, a páciens nehezített vizeletürítése rendeződik.

Milyen veszélyei lehetnek a műtétnek?

Mint minden műtéti beavatkozásnak, így a húgyhólyagnyaki szűkület bemetszése műtétnek is lehetnek veszélyei és szövődményei. Az orvosi beavatkozás általános veszélyei, mint pl.: fertőzések, utóvérzések, stb. ezen beavatkozás esetén is felléphetnek. A szövődmények kialakulásának esélyét jelentős mértékben befolyásolja, hogy milyen korábbi húgyhólyagműtétek történtek.

A műtét után a korábban bemetszett terület visszahegesedhet, a húgycső más területein szűkület alakulhat ki, ami újabb műtétet tehet szükségessé.

A szövődmények gyakorisága azonban az elvégzett műtétek számához viszonyítva elenyésző.

Mire számíthatok a műtét után?

A beavatkozás után a húgyhólyag táján enyhe fájdalom jelentkezhet.

A műtét során behelyezett hólyagkatéter a műtétet követő napon, vagy egy héten belül kerül eltávolításra. A fertőzések megelőzésére, a fájdalom csökkentésére orvosi utasításra gyógyszeres kezelés alkalmazandó.

Kórházunkból a műtétet követő napon távozhat, miután kezelőorvosa mindenre kiterjedően tájékoztatja Önt a kezelés további lehetőségeiről, menetéről.

Mit okozhat, ha nem kezelik?

A műtét elmaradása nem jár életet veszélyeztető következménnyel, azonban a szűkület nyomán kialakuló vizeletáramlás akadályozottsága miatt a vese működésére a későbbiek során káros hatással lehet. A pangó vizelet hajlamosít fertőzésekre, hólyagkő kialakulására, ezért hosszú távon a műtét feltétlenül ajánlott.

Műtét a Medicover Kórházban

Mit foglal magában az ureterocele műtét ára a Medicover Kórházban?

A húgyhólyagnyaki szűkület endoszkópos bemetszése műtét ára magában foglalja a műtét költségét, valamint a műtét utáni kórházi tartózkodás és az utólagos kontroll díját.

Az előzetes szakorvosi konzultáció, valamint a műtétet megelőző vizsgálatok díja nem képezi a műtéti díj részét, ezek költségéről érdeklődjön telefonos Ügyfélszolgálatunkon.

Kényelmi szolgáltatások

Modern, kellemes hangulatú, légkondicionált egyágyas szobában helyezzük el ügyfeleinket. Minden szobához saját fürdőszoba, hűtőszekrény és televízió tartozik, valamint ingyenes WIFI hozzáférés is elérhető. Ügyfeleinknek egyéni nővér felügyelet is biztosítunk, aki a tartózkodása alatt segíti az Ön folyamatos gyógyulását.

Medicover Egészségpénztáron keresztül szolgáltatásaink akár 20% adó-, és további 10% egyedi kedvezménnyel vehetők igénybe!
Részletek >>

Húgyhólyagnyaki szűkület endoszkópos bemetszése - Medicover
Elérhetőségek

Üzenjen nekünk!

close-link