Skip to content Skip to footer

Méhkaparás (Fractionalt abrasio, Curettage)

Mikor indokolt?

A méhkaparás azaz a nőgyógyászati küretként is ismert rutin beavatkozás legfőképpen akkor indokolt mikor ismeretlen eredetű vérzészavarok jelentkeznek.

Ezeket a vérzéseket okozhatják hormonális zavarok, de a méhnyálkahártya jó és rosszindulatú daganatai is, melyeket fontos időben felismerni.

A műtét lehet egyszerre diagnosztikai és terápiás célú is: Előbbi esetén szövetmintát veszünk a méhnyálkahártyából, hogy megállapítsuk a probléma pontos okát, kezelés esetén pedig eltávolítjuk a méhnyálkahártyát.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Üzenjen nekünk!

Ügyfélszolgálatunk készséggel válaszol!

Hogyan zajlik a műtét?

Előzetes vizsgálatokat követően (labor, EKG, konzultáció) a beavatkozás egynapos sebészet keretein belül zajlik. A műtétet helyi érzéstelenítésben vagy rövid ideig tartó altatásban végezzük.

A beavatkozás során a szakorvos hüvelyt speciális oldattal fertőtleníti, a méhűrt szonda segítségével kiüríti, majd küretkanállal eltávolítja a méhnyak csatorna és/vagy a méhtest nyálkahártyáját. Az így nyert anyagmintákat szövettani vizsgálatra küldi.

Az eltávolított szövetet ezután alapos szövettani vizsgálatnak vetik alá, hogy diagnosztizálhassák vagy kizárhassák a kóros folyamatokat. Mivel egynapos sebészet keretében történik a méhkaparás, rövid megfigyelés után Ön hazamehet és otthon lábadozhat.

Mik a veszélyei?

Felléphet túlérzékenység altatóra, érzéstelenítőre vagy a fertőtlenítő szerre, azonban ezeket Kórházunkban azonnal el tudjuk látni. Előfordulhat méhgyulladás és a kismedencei szervek gyulladása is, melyet antibiotikummal kezelni tudunk.

Igen ritkán előfordulhatnak a méhfal sérülési is, ami további műtétet tehet szükségessé (hasműtét vagy hastükrözés). A műtét során célunk a seb zárása és a méh megőrzése.

Veszélyesebb azonban nem elvégezni a vizsgálatot, hiszen rejtve maradhatnak kóros elváltozások és vérszegénység, nagyfokú állapotromlás következhet be.

Medicover Egészségpénztáron keresztül szolgáltatásaink akár 20% adó-, és további 10% egyedi kedvezménnyel vehetők igénybe!
Részletek >>

Méhkaparás (Fractionalt abrasio, Curettage) - Medicover