Skip to content Skip to footer

  +36 1 465 3100      +36 1 465 3131      kapcsolat@medicover.hu

Gyermek torokmandula műtét (Tonsillectomia)

A torokmandula műtét (tonsillectomia) során a krónikus gyulladásban lévő torokmandulák kerülnek eltávolításra. A gyermek torokmandula műtét javallata nem egységes, szakorvosonként eltérő lehet. Míg régebben sokkal több esetben került sor a mandulák eltávolítására, napjainkban csak meghatározott esetekben történik műtéti eltávolítás.

Kórházunkban a gyermek torokmandula műtét elvégzésére 3 éves kor felett van lehetőség.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Üzenjen nekünk!

Ügyfélszolgálatunk készséggel válaszol!

Mi a torokmandula szerepe?

Torokmandula

A torokmandula páros, nyirokszövetből álló szerv, amely a torokban kétoldalt helyezkedik el. A szájüregben, garatban található, nyirokszövetből álló gyűrű (Waldeyer-gyűrű) részét képezi (ide tartozik a nyelvgyöki mandula, a garat-, pofa- szájpad nyálkahártyában lévő nyirokszövetek is), mely a fertőzések elleni helyi védekezés fontos tényezője, a szervezet első immunológiai szűrőállomása, különösen csecsemő és gyermekkorban.

A mandulák gyermekkorban fontos, védekező feladatokat ellátó sejteket tartalmaznak és ellenanyagokat termelnek, ami az életkor előrehaladásával csökken, így adott életkor felett már nem nélkülözhetetlen a szerepük.

A torokmandula felszínéről járatok indulnak a mandula belsejébe, amelyekben normális körülmények között is találhatók levált hámsejtek, ételmaradékok, baktériumok.

Elhelyezkedéséből adódóan kisgyermekeknél a mandulák megnagyobbodása veszélyes lehet, akadályozhatja a légzést, ami különösen éjszaka, alvás közben okozhat komoly problémát.

Milyen esetekben javasolt a torokmandula műtét?

A torokmandula műtét abban az esetben javasolt, ha a mandulák gyulladása gyakran, egy éven belül legalább háromszor jelentkezik és a tünetek enyhítése konzervatív módon, gyógyszerekkel nem jelent hosszú távú megoldást. Ha azonban a gyulladás szövődményekkel is jár, minden esetben indokolt az eltávolítás.

Az akut gennyes (tüszős) mandulagyulladás gyermekkorban legtöbbször lázzal jár, ritkán, csecsemő- és kisgyermekkorban, lázgörcsöt is előidézhet. Az akut gyulladás szövődményeként tályog is kialakulhat a mandulakörül, amely akár életveszélyes is lehet, elsősorban akkor, ha lesüllyed a mellűrbe. A mandula körül kialakult tályog esetében a műtét minden esetben indokolt, amely elvégezhető egyszerre a tályog megnyitásával, a megnyitás utáni napon, vagy későbbi időpontban is.

A krónikus mandulagyulladás a szervezet számára gennyes góc, amely bármikor távoli szervek megbetegedéseit okozhatja. A gócos, krónikusan gyulladt mandula a szervezet számára már inkább haszontalan és a fertőzések elleni védekezésben sokszor már nem is vesz részt.

Alkalmanként az átlagosnál nagyobb méret is indokolhatja az eltávolítást, ha az légzési, nyelési nehézséget okoz, vagy ha horkolással, alvási légzéskimaradással hozható összefüggésbe.

Milyen esetekben javasolt a torokmandula műtét?

Mik a műtét elhagyásának kockázatai?

A műtét elhagyásából adódó kockázatok mindig az adott eset pontos ismeretében határozhatók meg, de általánosságban elmondható, hogy az abszolút indokolt műtét elmaradásának súlyos következményei lehetnek. A gyermeknél a torokmandula gyulladása nyomán esetlegesen kialakuló lázgörcs idegrendszeri károsodásokat, a rheumás láz szívizom- és vesegyulladást, a kialakult tályog szepszist és mellűri gyulladást okozhat. A gyulladt mandula eltávolításának elmaradása esetén a szervezetben maradó gócból bármikor más szerveket veszélyeztető fertőzés indulhat ki.

A gyakori mandulagyulladások megterhelik a gyermek szervezetét, valamint antibiotikum gyakori szedését teszik szükségessé, ami gyomor és bélrendszeri tüneteket okoz, tovább terhelve a kis szervezetet.

Hogyan zajlik a műtét?

A gyermek torokmandula műtét minden esetben általános érzéstelenítésben (altatásban) zajlik. A torokmandula eltávolítása történhet hagyományos módon, klasszikus sebészi eszközökkel kimetszve, valamint koblációs eljárással.

A hagyományos kimetszés során a fül-orr-gégész szakorvos olló, raspa, valamint elektrokauter segítségével távolítja el a gyulladt szövetet.  Az eljárás előnye, hogy a minimális szöveti sérülésnek köszönhetően nincs szükség varratra, így a gyógyulás gyorsabb. Tapasztalataink alapján a műtét után a beteg kevesebb fájdalmat érez, mint lézerrel asszisztált, illetve radiofrekvenciás módszerek esetén.

A koblációs, vagy más néven hidegplazma vágásos eljárás egyik legnagyobb előnye a gyorsabb sebgyógyulás mellett szintén a műtétet követő jóval enyhébb sebfájdalom. Az eljárás lényege, hogy az elektromosan gerjesztett elektrolittal (NaCl) létrehozunk egy fókuszált plazmát, amely alacsony hőmérsékleten bontja meg a szöveti molekuláris kötéseket, a vágás gyakorlatilag a szövetek elpárologtatásával történik. Eredményeként a vágás helyén egységes, finom anatómiai felület alakul ki, ahol a seb nem igényel varrást sem, mert a plazma vágás elzárja egyidejűleg a kis ereket is, így nem jelentkezik vérzés sem. Ez jelentősen lerövidíti a műtét utáni gyógyulási időt és kevesebb fájdalommal és kellemetlenséggel jár a műtét után, mivel nincs szükség varratokra sem.

A torokmandula műtét szájon át történik, a szájat fém szájterpesz tartja nyitva, amely részben az elülső fogakon, részben a nyelven támaszkodik. A mandulaműtét intubációs altatásban történik. Ez azt jelenti, hogy a műtét alatt a gyermek alszik, a légcsövébe egy tubust vezetnek, amelyen keresztül lélegeztetik. Ez védi az alsó légutakat attól, hogy oda a műtéti sebből vér kerüljön be.

A fül-orr-gégész szakorvos a torokmandulát a választott eljárásnak megfelelően klasszikus sebészi eszközökkel, vagy koblátorral fejti ki tokjával együtt az izomágyából.

A torokmandula műtéttel egy időben elvégezhető az orrmandula eltávolítása is.

Hogyan készítsük fel a gyermeket a műtétre?

Hogyan készítsük fel a gyermeket a műtétre?

A gyermek számára a kórház teljesen új közeg, így sok izgalommal jár már az első konzultáció is. Emiatt fontos, hogy felkészítsük, mi vár itt rá.

Életkorának megfelelően meséljük el neki, hogy azért kell menni, hogy elmúljanak a panaszok, amivel előtte már sokszor meglátogatták a doktorbácsit/doktornénit, és részletesen mondjuk el, mi és hogyan fog történni, kikkel fog találkozni abban a pár napban, amit a kórházban kell töltenie. Fontos, hogy tudatosítsuk benne, hogy ez mind az ő gyógyulása érdekében történik.

Mivel a szülők nyugalma és derűje lehet ebben a legnagyobb segítség, ezért a műtétet megelőzően szakorvosaink és eset menedzsereink a lehető legrészletesebb tájékoztatást biztosítják a beavatkozással kapcsolatban, valamint a konzultációk során minden felmerülő kérdésre válaszolnak. A lábadozási időszak alatt kórházi személyzetünk is készséggel segít még komfortosabbá tenni ezt a pár napot mind a gyermek, mind a szülők részére.

Hiszünk benne, hogy a szülői jelenlét a legnagyobb gyógyító erő a kis betegeknek, és egyben a legmegnyugtatóbb a szülők számára, ezért a gyermek kórházban tartózkodása alatt az egyik szülő részére biztosítjuk a benntartózkodás lehetőségét.

Mik a torokmandula műtét kockázatai?

Mint minden műtéti beavatkozásnak, így a gyermek torokmandula műtétnek is vannak általános kockázatai és veszélyei, melyekről a műtétet végző szakorvos a műtétet megelőzően részletes tájékoztatást ad.

A műtétet követően általában a műtét napján enyhe vagy erősebb orrvérzés, véres köpet, véres hányás, köhögési inger, köhögés, altatott betegnél erős nyugtalanság fordulhat elő. A gyermek a változó mennyiségű vérveszteség, műtéti stressz és az alkalmazott gyógyszerek miatt gyenge, aluszékony és szédülékeny lehet, hőemelkedés, fejfájás, hányinger előfordulhat.

Mi a teendő a mandulák eltávolítása után?

A torokmandula műtét napján teljes ágynyugalom szükséges. A műtétet követően a kis páciensnek egy éjszakát kórházunkban kell töltenie megfigyelés alatt. A kórházunkban töltött lábadozási időszak alatt az egyik szülő számára biztosítjuk a folyamatos benntartózkodás lehetőségét, hogy a kórházban töltött napok a gyermek és a szülő számára is teljes nyugalomban teljenek.

A műtétet napján csak folyadékbevitel ajánlott, majd a következő napokban diétás, pépes étrend javasolt, bőséges (1-1,5 liter) folyadékbevitellel. Kerüljük a darabos, kemény, fűszeres, sós ételeket, szénsavas italokat, mert ezek felsérthetik, irritálhatják a frissen operált területet. Evés közben, nyelés kapcsán a fülbe kisugárzó fájdalmak előfordulhatnak, melynek csillapításra az életkornak megfelelő fájdalomcsillapítót alkalmazhatjuk.

A műtétet követő 8-10 napban kerülendő a fogmosás, csak az alapos öblögetés ajánlott.

Értessük meg a gyermekkel, hogy a fájdalom és a komplikációk elkerülése érdekében ne erőltesse hangszálait (ne beszéljen hangosan, ne kiabáljon játék közben), és igyekezzünk minden esetben megnyugtatni, hogy ne sírjon.

A műtétet követő 24 órában, valamint a seb helyén keletkező lepedék leválásakor (a műtét utáni 5.-7. napon) vérzés jelentkezhet. Ez utóbbit fájdalom is kísérheti, ami teljesen normális. Ha jelentős vérzés jelentkezik, haladéktalanul jelentkezzen Kórházunkban illetve ügyeleti időben a megadott fül-orr-gégészeten a vérzés mielőbbi csillapításának érdekében.

Ha bármilyen egyéb panasz merül fel a műtétet követő napokban, forduljon bizalommal kollégáinkhoz.

Mennyi idő a teljes felépülés?

A mandulaműtét utáni sebgyógyulás a kórházból való távozás után 8-10 nap múlva fejeződik be. Ezen időszak alatt a gyermek kíméletre és szülői felügyeletre szorul. A kórházból való távozás után a gyermeket 1-2 napot szobában kell tartani, de nem szükséges ágynyugalmat rendelni számára. A gyermek a műtét utáni 3. naptól a szabadban is tartózkodhat.

Ha gyermek panaszmentes, nagyjából másfél hét után iskolába,  óvodába, bölcsődébe járhat, azonban javasolt a testnevelés alól még két hétig a felmentése.

Kényelmi szolgáltatások

Modern, kellemes hangulatú, légkondicionált egyágyas szobában helyezzük el ügyfeleinket. Minden szobához saját fürdőszoba, hűtőszekrény és televízió tartozik, valamint ingyenes WIFI hozzáférés is elérhető. Ügyfeleinknek egyéni nővér felügyelet is biztosítunk, aki a tartózkodása alatt segíti az Ön folyamatos gyógyulását.

Medicover Egészségpénztáron keresztül szolgáltatásaink akár 20% adó-, és további 10% egyedi kedvezménnyel vehetők igénybe!
Részletek >>

Gyermek torokmandula műtét (Tonsillectomia) - Medicover
Elérhetőségek

Üzenjen nekünk!

close-link