Skip to content Skip to footer

Érsebészeti műtét, érsebészeti fekvőbeteg-ellátás

Milyen panaszokat okoz – honnan tudom, hogy visszér betegségem van?

Mikor visszérbetegségre gondolunk elsősorban a kékes, lilás kidudorodott erek illetve a lábfájdalom jutnak eszünkbe, azonban jó, ha tudjuk, milyen kevésbé látványos tüneteket okozhat:

 • Boka és lábdagadás, különösen esténként
 • Fájdalmas, érzékeny, nehéz lábak

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Üzenjen nekünk!

Ügyfélszolgálatunk készséggel válaszol!

Visszerek és egészséges vénák
 • Vénák láthatóvá válása a bőrfelszínen
 • Görcsös érzés
 • Lábviszketés, ödéma
 • A sérülések, melyek a visszér problémás területen történnek nagyobb vérveszteséggel és lassabb gyógyulási idővel járnak
 • Elszíneződött bőr az érintett véna/vénák közelében

Kezeletlen visszérbetegség később további, súlyos problémákhoz vezethet, mint:

 • Száraz, elvékonyodott bőr
 • Visszérgyulladás
 • Nem gyógyuló lábszárfekély
 • Trombózis

Milyen megoldások léteznek a kezelésére?

A kezelés minden esetben a betegség előrehaladottságától függ:

Mivel sokszor az életviteli szokások is meghatározzák a visszeresség kialakulását, ezért enyhe panaszok esetén érdemes először rossz szokásainkon változtatni:

Mérsékelni kell az alkoholfogyasztást, dohányzást és túlsúly esetén fontos ettől megszabadulni – amennyire lehetséges-, hiszen a plusz súly rendkívüli megterhelést jelent az amúgy is problémás lábnak.

Célszerű kerülni a nehéz tárgyak emelését, a hosszas ácsorgást, mert ezek fokozott megterhelésnek teszik ki visszeres lábainkat. Állómunka esetén időnként át kell mozgatni az izmokat. (pl. lábujjhegyre állás, járkálás)

Nem ajánlott továbbá magassarkú cipő, szűk ruhák viselése; meleg vízben való fürdés (helyette zuhanyzás javasolt); napozás; szaunázás.

Visszér műtéti megoldása

Súlyos visszérbetegség esetén azonban megfontolandó a visszér műtét, mely elejét veszi a további szövődményeknek, mint trombózis, tüdőembólia vagy lábszárfekély.
Manapság már többféle műtét áll a rendelkezésünkre (hagyományos, lézeres), mindig kezelőorvosa és az ön állapota határozza meg melyik opció javasolt.

Minden esetben hasznos és tanácsolt a kompressziós harisnya, fásli viselete. Ezzel támogathatjuk a már kitágult erek falát és így az izommunka is hatékonyabban üríti ki a vénákból az esetlegesen ott pangó vért.

Emellett sokat tehetünk ereink regenerálásért tornával, speciális gyakorlatokkal is, melynek egy részét akár a munkahelyünkön ülve is végezhetünk: bokakörzések, bicikliző mozdulatok, lábujjhegyre állás stb.

Mik a visszér műtét előnyei?

 • A visszér műtét gyors, rutin beavatkozás, ami akár ambulánsan is elvégezhető
 • Helyi érzéstelenítésben is végezhető, így nem kell tartani az altatástól sem
 • Nem szükséges vágás, varrás, varratszedés
 • Nincsenek mellékhatások
 • Nem jár fájdalommal
Visszerek és egészséges vénák

Vannak mellékhatásai?

A lézeres visszér műtét egyik legnagyobb előnye, hogy minimális kockázattal jár. Mellékhatásokkal sem lehet érdemben számolni, amennyiben orvosa tanácsait, útmutatóit betartja a beavatkozás után.

Mi az a visszér?

Az erek behálózzák egész testünket, szállítva az alapvető oxigént a szöveteknek. Míg a verőerek a szívünk felől szállítják az oxigén-dús vért, a visszerek a szövetektől biztosítják a széndioxiddal dús vér elszállítását.

A visszér (pontosabban visszér betegség) tehát ezeknek a vénáknak az elégtelen működése, betegsége.

Többféle betegség érintheti ezt az értípust, melyek közül a vénatágulat a leggyakoribb, és a köznyelvben is ez ismert úgy, mint „visszerem van”.

Visszérbetegség esetén az érfal rendellenesen megvastagszik, vagy kitágul, így nem látja el megfelelően a feladatát, azaz nem juttatja el hatékonyan az elhasznált, széndioxid-dús vért a szív felé.

A visszeresség legfőképpen a lábszár és a comb vénáira jellemző, de máshol is kialakulhat.

Miért alakul ki a visszérbetegség, kikre jellemző inkább?

A vénás megbetegedések a magyar lakosság csaknem 20%-át érintik, a mai korunk egyik népbetegsége. Fokozott terhelés jut az alsó végtagokra így a vénákban tönkre mehetnek a billentyűk. Ezek azok a szelepek, melyeknek szakaszolni kellene az elhasznált, salakanyagokkal telt vér visszaáramlását a szív felé, károsodásuk esetén azonban nem tudják fenntartani az irányt, a vér egy része visszaáramlik a mélyebb szakaszokra.

A visszeresség kialakulásában továbbá nagy szerepet játszanak a következők:

Nem

A nőknél nagyobb valószínűséggel alakulnak ki visszerek, mint a férfiaknál, mert a női hormonok ellazítják az érfalakat, így a kitágult erekben a változatlan méretű billentyűk már nem zárnak megfelelően.

Életkor

Az idő múlásával a vénák falai kezdenek veszíteni a rugalmasságukból is és gyakoribbá válik a billentyűelégtelenség.

Genetika

A visszérért részben a gének tehetők felelőssé, nagyobb a kialakulás veszélye, ha egy közeli családtag ebben a betegségben szenved.

Foglalkozás

A hosszú ideig tartó állást igénylő munkák növelhetik a visszér kialakulásának kockázatát.

Túlsúly

A túlsúly plusz terhet ró a vénákra is, ami fokozott terhelést, többletmunkát okoz a vénáknak.

Terhesség

A növekvő magzat súlya által a kismedence vénáira gyakorolt további nyomás és az ösztrogén és progeszteron hormonok érfalakra gyakorolt lazító hatása hozzájárul a visszerek kialakulásához a terhesség alatt.

Medicover Egészségpénztáron keresztül szolgáltatásaink akár 20% adó-, és további 10% egyedi kedvezménnyel vehetők igénybe!
Részletek >>

Érsebészeti műtét, érsebészeti fekvőbeteg-ellátás - Medicover