Skip to content Skip to footer

  +36 1 465 3100      +36 1 465 3131      kapcsolat@medicover.hu

Mikrobiom vizsgálat szájüregből

Mit kell tudni a mikrobiomokról?

A mikrobiomok olyan mikrobák (vírusok, baktériumok, gombák) melyek az emberi szervezetben élnek. Funkciójukat tekintve táplálnak, védelmet nyújtanak, de az is előfordulhat, hogy kihasználják a szervezetet. A mikrobák csak nagyon kis mennyiségben kórokozók, többnyire szimbiózisban élnek az emberi szervezettel.

A mikrobák fajta és számosság tekintetében a különböző testrészeken eltérő mértékben vannak jelen. A legnagyobb arányban az emésztőrendszerben és a bőrön fordulnak elő, de jelen vannak a száj nyálkahártyán és a hüvelyben is. Összetételükre a táplálkozás, az életmód és a genetikai háttér gyakorolja a legnagyobb hatást, de befolyásolhatják bizonyos gyógyszerek (pl. antibiotikumok) is.

 

Mi áll a vizsgálat hátterében?

A szájüregben található baktériumok egyes fajtái és a periodontitis (foggyökérhártya gyulladás), valamint a periimplantitis (az implantátum körüli csontszövet gyulladása, mely végső esetben az implantátum elvesztéséhez vezethet) kialakulása között összefüggés mutatható ki. Sikerült azonosítani azokat a kulcsfontosságú organizmusokat, melyek ezen betegségek kialakulásában és előrehaladásában  fontos szerepet játszanak.

A periodontitis esetében  hét organizmus (AA: Aggregatibacter actynomecetemcomitans, FN: Fusobacterium nucleatum, PG: Porphyromonas gingivalis, PI: Prevotella intermedia, PM: Parvimonas micra, TD: Treponemadendricola, TF: Tannerellaforsythia) hozható összefüggésbe a betegség előrehaladásával.

A periimplantitis esetén is kimutatható, hogy kialakulása az implantátum körül mikrobiota változással jár, hasonlóan a foggyökérhártya gyulladáshoz, amelyet bizonyítottan a fog körüli mikrobiotában bekövetkezett változás okoz.

Mikor van szükség a vizsgálat elvégzésére?

A mikrobiom vizsgálat szájüregből a foggyökérhártya gyulladás, vagy a fog implantátum körüli csontszövet gyulladás okainak feltárásához szükséges.

Hogyan zajlik a vizsgálat?

A mikrobiom vizsgálatot szájüregből történő mintavétellel végezzük.

Mikorra várható az eredmény?

Az eredmény a vizsgálatot követő 25 napon belül készül el.

Mennyibe kerül a mikrobiom vizsgálat szájüregből?

A mikrobiom vizsgálat szájüregből 40.000 Ft

Mikrobiom vizsgálat szájüregből - Medicover
Elérhetőségek

Üzenjen nekünk!

close-link