Skip to content Skip to footer
Medicover Optika
Medicover Optika

Napszemüvegeket fel! – Miért fontos az UV-védelem?

Az UV vagy ultraibolya sugárzás a napfény egy láthatatlan hullámtartománya, melynek három fő típusát különböztetjük meg:

  • UV-A sugárzás (315–400 nm): ezen a hullámhosszon éri a legtöbb sugárzás a Föld felszínét. Az UV-A sugárzás károsítja a kollagénrostokat, így öregítve a bőrt, továbbá csökkenti a bőr A-vitamin tartalmát is, illetve a bőrrák kialakulásában is szerepe lehet. Mivel közvetve károsítóhatással van a DNS-re, a szervezet melaninpigmentet termel, mely által a bőr lebarnul.
  • UV-B sugárzás (280–315 nm): bár jelentős részét elnyeli a Föld ózonrétege, az UV-B sugárzás kis mennyiségben jótékony hatású, mivel segíti a csontképződést (D-vitamin-termelést). Az UV-B sugárzás ellen szintén melanintermeléssel védekezik a szervezet.
  • UV-C sugárzás (100–280 nm): ezt a hullámhosszt teljes mértékben elnyeli a földi légkör, az ellene való védelem csupán az űrben szükséges.

Noha egész évben ki vagyunk téve az UV-sugárzásnak, a legnagyobb veszélyt a nyári időszak jelenti, ekkor is főként a 10 és 15 óra közötti napszak, illetve az olyan fényvisszaverő felszínek, mint a vízpartok, a homokos vagy havas területek, valamint a magashegységek.

Az UV-B sugárzás nagy részét elnyeli a szaruhártya és a szemlencse, az UV-A sugárzást viszont kevésbé nyelik el a szem elülső szövetei, így nagyobb kárt okozhat a szem belsejében. A káros UV-sugárzás számos szemészeti problémát előidézhet, pl. ideiglenes vakságot, gyulladást, fokozott könnytermelést, égő, szúró érzést a szemben. Ennek oka, hogy a szemet rövid idő alatt nagy UV-sugárzás éri, védelem nélkül pedig a szaruhártya megég, regenerálódása beletelik néhány napba. A túlzott UV-sugárzás következtében ezenkívül kúszóhályog és szürkehályog is kialakulhat, illetve az ideghártyát elérve maradandó károsodást okozhat.

UV_4-768x1149
UV_3uj

Az UV-sugárzás elleni védekezésnek ma már számos módja van, a legegyszerűbb és lehatásosabb megoldás azonban a napszemüveg – felnőttek és gyermekek számára egyaránt. Ahhoz, hogy az UV-A és UV-B sugarak ellen is hatékonyan védekezhessünk, UV400-as jelzéssel ellátott termék vásárlása szükséges. Emellett fontos, hogy az arcformánkhoz leginkább illő napszemüveget válasszunk, hiszen minél inkább illeszkedik arcunkra a napszemüveg, annál nagyobb mértékű sugárzást blokkol. A polarizált napszemüvegek különösen hasznosak a vízparton vagy vízi sportolás közben, mivel a visszavert fényt is megszűrik, önmagukban azonban nem nyújtanak védelmet, csak UV-szűrővel együtt. Végül, a napszemüveg nagy előnye, hogy kontaktlencsével is kényelmesen viselhető.

Fontos, hogy mindig megbízható helyen, leginkább optikában vásároljunk napszemüveget, ugyanis az olcsó, utcai árusoktól vásárolt termékek nem minden esetben vannak ellátva UV-védelemmel. Mivel az UV-védő réteg színtelen, egy napszemüveg UV-védelme ránézésre nem, hanem csak egy (optikai üzletekben található) speciális műszerrel állapítható meg. Ráadásul a lencse sötétebb színe sincs összefüggésben a megfelelő UV-védelemmel, sőt, a sötét lencse miatt kitáguló pupilla még inkább ki van téve a káros sugaraknak.

Mindezek mellett a dioptriás napszemüveg, az UV-szűrős fényre sötétedő szemüveg, az UV-szűrős szemüveg, az UV-szűrős kontaktlencse és az UV-szűrős úszószemüveg nyújt hatékony védelmet a káros UV-sugarak ellen. Sokan viselnek kalapot a nyári időszakban, azonban a kalaphasználat csupán a napfény intenzitását csökkenti, az UV-sugarakat nem szűri ki. Ezenkívül a karima adta árnyékban a pupilla kitágul, így nagyobb UV-sugárzás érheti a szemet, tehát a napszemüveg viselése kalaphasználat mellett is erősen ajánlott. Gyermekek számára azonban a kalap hordása még kevésbé napos időben is erősen ajánlott.

Habár nyáron a legnagyobb védelmet egy jól besötétített, hűvös szoba adja, érthető módon senki sem szeretné a nyári hónapokat a négy fal között tölteni. Azonban, ha odafigyelünk a megfelelő védelemre, minőségi napszemüveget és napvédő krémet használunk, továbbá igyekszünk elkerülni a napsugárzás szempontjából kritikus órákat, gondtalanul élvezhetjük a várva várt napsütést.

Látogasson el a Medicover Optika exkluzív üzleteibe, ahol több mint 40 luxus-, prémium- és fast fashion márka széles választékával várjuk Vásárlóinkat!

Medicover Optika Blog - Medicover