Skip to content Skip to footer

Amit az MR vizsgálatról tudni érdemes

Mi az MR vizsgálat?

Az MR vizsgálat egy mágneses magrezonancián alapuló, rendkívül megbízható képalkotó diagnosztikai eljárás, amely részletes felvételt készít az emberi testről, ezáltal segíti a pontos diagnózis felállítását és a terápia meghatározását. Alkalmas különféle betegségek, sérülések (rándulás, ficam, törés), gyulladások, idegrendszeri megbetegedések (agyvérzés, sclerosis multiplex, epilepszia), gerincbetegségek (gerincferdülés, gerincsérv, csontritkulás), anyagcserezavarok, érbetegségek és fejlődési rendellenességek diagnosztikájára.

Mik a vizsgálat előnyei?

 • Teljesen fájdalommentes
 • Nem jár sugárterheléssel, hiszen mágneses rezonancia alapú
 • Semmiféle hosszú távú káros hatása sincs a szervezetre
 • Szűrővizsgálatként is alkalmazható magas kockázatú páciensek esetén
 • A fejlett diagnosztikai eljárások közé tartozik, rendkívül korszerű
 • Pontosan feltérképezhető vele a kívánt terület, invazív beavatkozás nélkül
 • A legmodernebb készülékek és hozzájuk tartozó szoftverek állnak rendelkezésére

Hogyan működik az MR készülék?

Az MR készülék működését egy rendkívül erős mágnes biztosítja, amely olyan mágneses teret gerjeszt, ami alkalmas a páciens vizsgálatára. Mivel nem röntgen-sugarat használ a képalkotáshoz, ezáltal nem éri a beteget káros sugárzás. A vizsgálat a szervezet folyadéktereinek mágneses térben történő megváltozott viselkedésén alapszik, testünk természetes mágneses tényezőit felhasználva. Ezáltal, ha a szövetek és a sejtek víztartalmában valamilyen betegség elváltozást okoz, akkor az láthatóvá válik az MR vizsgálat során.

A Medicover 1,5 Tesla erősségű Siemens Magnetom Aera berendezés különösen alkalmas arra, hogy részletes, nagy felbontású felvételeket készítsen a diagnózis pontos meghatározására. A „klasszikus” MR gép általában egyfajta zárt, szűk alagút, amely az arra érzékeny pácienseknél akár kényelmetlen bezártság érzést is előidézhet. A Medicover Fejlett Diagnosztikai Központjában ezzel szemben egy rendkívül rövid csővel működő berendezést használunk, ami az átlagnál 10 centiméterrel szélesebb átmérőjű, így ha Ön klausztrofóbiás, akkor sem kell aggódnia a kellemetlen körülmények miatt.

Van mellékhatása a vizsgálatnak?

Az MR vizsgálathoz használt kontrasztanyag nem tartalmaz jódot, azonban nagyon ritka esetben előfordulhat túlérzékenység. A kontrasztanyag beadásától számított 20 percen belül alakulhatnak ki allergiás reakciók.

Kérjük, hogy rosszullét esetén azonnal szóljon a vizsgálatot végző operátornak.

Személyzetünk képzett és felszerelt az ilyen jellegű mellékhatások kezelésére. Az esetleges kontrasztanyag okozta reakción kívül a vizsgálatnak nincs mellékhatása.

Mi történik az MR vizsgálat során?

 • A vizsgálat előtt egy részletes kérdőívet veszünk fel Önnel az egészségügyi állapotára vonatkozóan
 • Kontrasztanyag adása esetén az információkat az operátor kollégától fogja megkapni
 • Az előzetes konzultáció, tudnivalók ismertetése után Ön befekszik a vizsgálóegységbe
 • Legtöbbször hanyatt fekvő helyzetben történik a vizsgálat, bizonyos esetekben viszont elengedhetetlen a hason fekvő pozíció
 • Átlagosan 15-30 percig tart egy régió vizsgálata, a pontos időről a vizsgálatot végző operátor fogja tájékoztatni
 • A vizsgálat előtt és alatt kapott utasításokat minden esetben követnie kell az eredmény érdekében
 • A folyamat során, amennyiben probléma lépne fel (pl.: klausztrofóbia) a pánikjelző pumpa megnyomását követően azonnal tud munkatársunkkal kommunikálni a beépített hangszórón, mikrofonon át
 • Az operátor kamerával is nyomon követi a vizsgálatot
 • A gép hangos zörejeit az Önnek biztosított fülvédő csökkenti, mérsékeli
 • A vizsgálat végét az operátor fogja jelezni Önnek, ezt követően lehet csak elmozdulni az adott pozícióból
 • A vizsgálat után az elkészült képanyagot CD-n adjuk át Önnek

Mi a kontrasztanyag és mikor szükséges a használata?

A kontrasztanyag egy paramagnetikus (az gép számára látható anyag), gyógyszernek minősülő vegyület melyet operátorunk közvetlenül a vénába fecskendez egy injektor segítségével. Az injektor egy nagyobb fecskendőhöz hasonlító szerkezet, mely automatikusan adagolja a vénába az előre beállított mennyiségű kontrasztanyagot. Testsúly kilogrammonként meghatározott mennyiséget használnak kollégáink, elkerülve ezzel a szervezet felesleges terhelését.

A kontrasztanyag segítségével könnyebben láthatóvá válnak a lágyrészek és az erek állapotai, pontosabb képet kaphatunk egy elváltozás helyzetéről, méretéről és típusáról.

Bizonyos vizsgálatoknál elég a kontrasztanyag nélküli, natív vizsgálat, azonban egyes vizsgálatok csak kontrasztanyaggal végezhetők el. Ezt minden esetben az Ön kezelőorvosa, radiológusa fogja eldönteni.

 

Hogyan készüljek fel a vizsgálatra?

A vizsgálat fájdalommentes és veszélytelen, mellékhatása nem ismert, ezért kisgyermekek vizsgálata során is rizikómentesen alkalmazható. A vizsgálat általánosságban nem igényel különösebb felkészülést, azonban fontos, hogy ha kontrasztanyagos MR vizsgálatra érkezik, akkor az időpont előtt 6 órával már ne fogyasszon ételt.

Célszerű a natív (tehát nem kontrasztanyagos) kivizsgálásra is üres gyomorral jönni, hiszen ha végül orvosi indikáció miatt mégis szükséges a kontrasztanyag beadása, akkor nem kell egy újabb időpontban megismételni a teljes vizsgálatot. A kontrasztanyag beadásának feltétele, hogy megfelelő vesefunkciós értékkel (kreatinin laborvizsgálat) rendelkezzünk, ezt akár egy friss laboratóriumi lelettel is lehet igazolni, de lehetőség van az MR/CT operátor segítségével egy kreatinin gyorsteszt illetve eGFR mérés elvégzésére is, mely ujjbegyből szúrással vett vérvétellel történik.

Mikor nem végezhető el a vizsgálat?

A Magyarországon használt gépek a csövek méretéből adódóan nem képesek 150 kg feletti pácienseket megvizsgálni. A Medicovernél azonban az átlagnál 10 cm-el nagyobb, 70 cm átmérőjű géppel dolgozunk, ezáltal akár 200 kg testsúlyú ügyfeleinkről is tudunk felvételt készíteni.

Amennyiben Ön pacemakerrel rendelkezik, nem áll módunkban megvizsgálni az életveszélyes kockázat miatt. Így kérjük, ezt jelezze a vizsgálat előtt. Ha korábbi műtétekből adódóan beépített fémek vannak az ön szervezetében (csavarok, kapcsok, beépített hallókészülékek, szívbillentyűk) kérjük, szintén jelezze felénk, hogy időben meggyőződhessünk az ön biztonságáról (2000 óta kizárólag olyan fémeket használnak az orvosok, melyekkel a mágneses rezonancia vizsgálatok is biztonságosak, de a 2000 előtti műtétek alapos utánajárást igényelnek.)

Amit az MR vizsgálatról tudni érdemes - Előkészületek, berendezések
Elérhetőségek

Üzenjen nekünk!

close-link