Skip to content Skip to footer

  +36 1 465 3100      +36 1 465 3131      kapcsolat@medicover.hu

E vitamin

Az E vitamin, vagy más néven tokoferol, zsírban oldódó vitamin, mely elsősorban antioxidáns hatásáról ismert. Gátolja a sejtek oxidációs folyamatai során keletkező szabadgyökök termelődését és károsító hatását, ezáltal védi a sejtek sejthártyáját és késlelteti az öregedési folyamatokat is. Több vegyület is rendelkezik ezzel a hatással, ezek alfa-, béta-, delta-, illetve gamma-tokoferolként ismertek.

Számos jótékony hatása közt említhető, hogy védi a szív koszorúereit, csökkenti az érelmeszesedés kockázatát, valamint gátolja a vérrögképződést, ezáltal a trombózis, szívroham, vagy stroke kialakulását. Az E vitamin segít megelőzni az idegsejtek károsodását, segítve ezzel agy megfelelő működését is, csökkentve az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát. Védi a szem vérereit és a szemlencsét, erősíti az immunrendszert, segíti a sebgyógyulást.

Természetes formájában, legnagyobb mennyiségben növényi olajokban található (napraforgó, olíva, búzacsíra, tökmag), illetve gabonacsírákban, valamint magvakban (mandula, mogyoró). Az E vitamin a szervezetben csak rövid ideig raktározódik, ezért érdemes odafigyelni a rendszeres bevitelre. Felszívódását segíti a C-vitamin, valamint a szelén egyidejű fogyasztása.

Mit mutat a vizsgálat?

A vizsgálat segítségével meghatározható a szervezet E vitamin szintje.

Milyen esetben javasolt a vizsgálat elvégzése?

A vizsgálat elsősorban E-vitamin hiány gyanúja esetén javasolt. Hiánya nem okoz jellegzetes tüneteket, normál táplálkozás mellett nem fordul elő, bizonyos zsírfelszívódási és epe kiválasztási zavarok esetén, vagy genetikailag öröklődő betegség (AVED) révén alakul ki.

Az E vitamin túladagolás gyanúja szintén igazolható a vizsgálattal. Jellegzetes tünetei a fejfájás, szédülés, kettős látás, izomgyengeség és a keratin emelkedett szintje a vizeletben. Túlzott bevitele csökkenti az A, D, és K vitaminok felszívódását.

Milyen mintára van szükség a vizsgálathoz?

A vizsgálat elvégzéséhez vénából vett vérminta szükséges.

Mire utalhat az eredmény?

A normál tartománynál alacsonyabb szint az E vitamin hiányállapotára utal. Magasabb érték esetén túladagolás áll fenn.

Mi a teendő a vizsgálat után?

A kapott lelet önmagában nem jelent diagnózist, ezért a diagnózis felállításához és a szükséges kezelés meghatározásához minden esetben keresse fel kezelőorvosát, illetve a vizsgálatot elrendelő szakorvost.

E vitamin - Medicover
Elérhetőségek

Üzenjen nekünk!

close-link