Skip to content Skip to footer

  +36 1 465 3100      +36 1 465 3131      kapcsolat@medicover.hu

D3 vitamin (1,25 OH D3)

A D3 vitamin (kolekalciferol) a D vitamin egyik típusa, mely valójában hormonszerű előanyag. A napfény UV-B sugárzásának hatására a bőrben 7-dehidrokoleszterolból alakul ki.

A D vitamin számos élettani folyamatban játszik fontos szerepet, elengedhetetlen a csontképződéshez és a csontanyagcseréhez, valamint a kalcium-anyagcsere szabályozásához, hatással van az immunrendszer működésére és a sejtanyagcserére kifejtett hatása révén bizonyos daganatos betegségek megelőzésére.

A D vitamin megfelelő szintjét nem táplálék bevitelével biztosíthatjuk, hanem a napon töltött idővel. Az ehhez szükséges mennyiségű UV-B sugárzás március és október között biztosítható mindössze 15 perces, az arcot és a fedetlen karokat érő direkt napsugárzással, 10 és 15 óra között. A téli, kora tavaszi és késő őszi napsugárzás nem elegendő a megfelelő mennyiségű D3 vitamin előállításához, ebben az időszakban javasolt a D vitamin pótlása táplálék kiegészítők révén. A szolárium UV-A sugárzása nem alkalmas D3 vitamin képzésére.

Mit mutat a vizsgálat?

A vesében keletkező aktív D3 vitamin (1,25 OH D3, kalcitriol) szabályozza a kalcium-anyagcserét, amiből információt kaphatunk, hogy megfelelő-e a kalcium és foszfor felszívódása a szervezetben. Ez közvetve utal a szervezet D vitamin ellátottságára is.

Milyen esetben javasolt a vizsgálat elvégzése?

A vizsgálat elvégzése elsősorban D vitaminhiány gyanúja esetén javasolt. Az alábbi esetek idézhetnek elő D vitamin hiányt a szervezetben:

 • egyoldalú, vagy csökkent táplálékbevitel
 • májbetegség
 • felszívódási zavarok
 • vese elégtelenség
 • antiepileptikumok szedése

Bármelyik fenti tényező esetén az alábbi tünetek utalhatnak D vitamin hiányra:

 • gyakori, visszatérő fertőzések az immunrendszer gyengesége miatt
 • fáradékonyság, kimerültség
 • lassult anyagcsere
 • levertség, enyhe depresszió
 • gyakori csonttörések (csontlágyulás)
 • izom-, csont- és ízületi fájdalom
 • izomgörcs

Milyen mintára van szükség a vizsgálathoz?

A vizsgálat elvégzéséhez vénából vett vérminta szükséges.

Mire utalhat az eredmény?

A normál tartománynál alacsonyabb érték a D3 vitamin hiányára, valamint a kalcium anyagcsere elégtelenségére utal a szervezetben. A D vitamin hiányában kialakuló kalcium hiány csontvesztéshez vezet, súlyos esetben megváltozik a csontok szerkezete is. Hozzájárulhat továbbá bizonyos autoimmun betegségek kialakulásához. Az alábbi betegségek okozhatnak alacsonyabb értéket: osteoporosis, krónikus veseelégtelenség, nefrózis szindróma, hyperthyreosis, rachitis, daganat okozta osteomalacia, hyperkalcemia, amit nem mellékpajzsmirigy túlmüködés okozott.

Ha a vizsgálat magasabb értéket mutat a normál tartománynál, D-hipervitaminózis áll fenn, mely egyúttal magas kalcium szintre is utal a vérben. Ez járhat émelygéssel, dehidratációval és székrekedéssel is. Nagyon ritkán, jelentős túladagolás esetén kialakulhat D vitamin mérgezés is. Az alábbi állapotok, illetve betegségek okozhatnak továbbá emelkedett értéket: terhesség, sarcoidosis, TBC, lymphoma, tumor kalcinosis, hypothyreosis, hyperparathyreosis, D vitamin kezelés.

Mi a teendő a vizsgálat után?

A kapott lelet önmagában nem jelent diagnózist, ezért a diagnózis felállításához és a szükséges kezelés meghatározásához minden esetben keresse fel kezelőorvosát, illetve a vizsgálatot elrendelő szakorvost.

D3 vitaminszint mérés laborvizsgálat - Medicover
Elérhetőségek

Üzenjen nekünk!

close-link