Skip to content Skip to footer

  +36 1 465 3100      +36 1 465 3131      kapcsolat@medicover.hu

Vörösvértest süllyedés

A vörösvértest süllyedés (vagy vérsüllyedés, We) egy egyszerű vérvizsgálat, mely a szervezetben végbemenő kóros folyamatokat (fertőzés, gyulladás, tumor) jelzi, illetve segíthet nyomon követni azok lefolyását.

Mit mutat a vizsgálat?

A vérsüllyedés meghatározásával információt kaphatunk a szervezetben jelenlévő kóros folyamatokról, idült és heveny gyulladásokról, fertőzésről, továbbá segítséget nyújthat autoimmun betegségek, valamint daganatok diagnosztizálásában.

Nem specifikus vizsgálat, a normáltól eltérő értéke nem utal konkrét betegségre, a gyulladás pontos okára, vagy az érintett szervre, csak annak meglétét jelzi. Emiatt más tesztekkel együtt alkalmazzák.

A süllyedés normálértékét külön határozzák meg nők és férfiak részére, valamint 50 év alatt és felett. Nők esetében kissé magasabb az érték, menstruáció illetve terhesség alatt jellemzően átmeneti emelkedés is jellemző.

Milyen esetben javasolt a vizsgálat elvégzése?

A kezelőorvos a vörösvértest süllyedés vizsgálatot gyulladás, illetve fertőzés jelenlétének igazolására rendeli el más egyéb vérvizsgálatokkal, amik segítenek meghatározni azok pontos okát.

Milyen mintára van szükség a vizsgálathoz?

A vizsgálat elvégzéséhez vénából vett vérminta szükséges.

Mire utalhat az eredmény?

A kapott lelet tartalmazza a vérsüllyedés értékét, melynek számértéke laboratóriumonként, az alkalmazott vizsgálati módszer tekintetében más-más tartományba eshetnek és számíthatnak ezáltal normálisnak, emelkedettnek, vagy alacsonynak. Emiatt és mivel nem specifikus vizsgálat, soha ne hasonlítsuk össze interneten talált értékekkel, és minden esetben konzultáljunk a vizsgálatot elrendelő szakorvossal a kapott leletről, ugyanis az érték a többi elrendelt vizsgálattal együttesen értelmezhető.

Emelkedett értéke a szervezetben jelenlévő gyulladásra, fertőzésre utal, valamint bizonyos autoimmun betegségek diagnózisát támasztja alá. Az érték emelkedett lehet pajzsmirigy túlműködés, vérszegénység, terhesség, vagy krónikus vesebetegség esetén is.

Az alacsony értéknek számos ártalmatlan oka lehet, azonban okozhatja a magas vörösvértest szám (polycytheamia), szívproblémák, vagy sarlósejtes vérszegénység is.

Mi a teendő a vizsgálat után?

Mivel a vörösvértest süllyedés vizsgálat nem specifikus vizsgálat, nem ad önmagában diagnózist, ezért a kapott lelettel minden esetben keresse fel a vizsgálatokat elrendelő kezelőorvosát a lelet kiértékeléséhez és a szükséges terápia meghatározásához.

Vörösvértest süllyedés - Medicover
Elérhetőségek

Üzenjen nekünk!

close-link