Skip to content Skip to footer

Vércsoport és ellenanyag szűrés

Mindenki vére, vércsoporttól függetlenül ugyanazt az életfenntartó funkciót tölti be: továbbítja a tüdőben felvett oxigént a test sejtjei felé, illetve segíti az immunrendszert a kórokozókkal szembeni védekezésben. Azonban a vérben keringő sejtek nem feltétlenül tartalmazzák a felszínükön mindenkinél ugyanazokat a fehérjéket és cukorláncokat (antigéneket). Ezek egyedi kombinációja meghatározza egy egyén vércsoportját.

Mind az A, mind a B antigén fontos szerepet tölt be a vércsoport meghatározásában, amik kombinációban megadják az ABO rendszert (a O esetén mindkettő hiányzik). Ezen felül az Rh antigén által meghatározott vércsoportnak van nagy jelentősége. Ezek tudatában probléma esetén minimális kockázat mellett lehet a vérátömlesztést elvégezni, így ennek meghatározása műtét előtt, terhesség esetén és véradáskor fontos.

Mit mutat a vizsgálat?

A vizsgálat meghatározza a páciens vércsoportját (ABO és Rh), összesen nyolc lehetséges kombinációt adva (A+, A-, B+, B-, AB+, AB-, O+ és O-). Ezen felül három féle ellenanyagszűrést is meghatároz a vizsgálat 2 módszerrel (enzimes, Coombs és direkt Coombs).

Milyen esetben javasolt a vizsgálat elvégzése?

A vizsgálat minden esetben javasolt, ahol a vérátömlesztés kockázata fennáll. Ilyen eset a műtét és a terhesség. Különösen fontos a vércsoport meghatározás terhességben, mert Rh összeférhetetlenségben keletkező ellenanyagok károsíthatják a magzatot. Ez akkor fordul elő, amikor Rh negatív anyának Rh pozitiv magzatú terhessége van.

Mi a teendő a vizsgálat után?

A vizsgálattal önmagában nem diagnosztizálható egy betegség sem, a kapott lelettel minden esetben keressen fel szakorvost a pontos diagnózis és a szükséges terápia meghatározása érdekében.

Vércsoport és ellenanyag szűrés - Medicover