Skip to content Skip to footer

  +36 1 465 3100      +36 1 465 3131      kapcsolat@medicover.hu

Thrombin idő

A thrombin olyan enzim a vérben, mely a fibrinogénnel együtt a véralvadást segíti elő. A thrombin idő a fibrinogén aktivitását jelöli. A véralvadási folyamat során a thrombin a fibrinogént úgy alakítja át, hogy fibrinszálak keletkeznek, melyek fibrinhálót alkotnak. A fibrinháló a kitapadó vérlemezkékkel együtt vérrögöt hoz létre, mely a további vérveszteséget akadályozza meg. A thrombin idő a véralvadási folyamatnak azon szakaszát jellemzi, amikor az oldott fibrinogénből fibrinszálak jönnek létre.

Mi a vizsgálat célja?

A véralvadási rendszer működészavarának (fokozott vérzés, kóros vérrögképződés) kivizsgálása, a fibrinogén szintjének, valamint működésének értékelése.

Milyen esetben javasolt a vizsgálat elvégzése?

Trombotikus események, ismétlődő vetélések előfordulását követően, ha a prothrombin idő (PI) és az aktivált parciális tromboplasztindő (APTI) megnyúlt, illetve abban az esetben, ha heparin szennyeződés gyanúja merül fel a vérminták alapján.

Prothrombin idő (Pl): Másodpercben kifejezve az az időintervallum, mely az alvadási folyamat beindulásától az alvadék keletkezéséig tart.

Női nemi hormonok labor
Laborvizsgálat vérvétel

Milyen mintára van szükség a vizsgálathoz?

A vizsgálathoz vénából vett vérmintára van szükség.

Mire utalhat az eredmény?

A jelentős mértékben megnyúlt thrombin idő többnyire a vérminta heparin szennyeződésének, heparin-szerű anyagoknak, vagy fibrinogén-, illetve fibrin lebomlási termékeknek lehet a következménye. A szennyeződés abban az esetben fordulhat elő, ha a páciensnél heparin terápiát alkalmaznak (heparin rendszeres használata a vénás kanülök átmosásához az alvadás meggátolásának céljából). Súlyos májbetegségek, illetve kóros tápláltsági állapot szintén megnyúlt thrombin időhöz vezetnek. A megnyúlt thrombin idő utalhat csökkent fibrinogén szintre.

Mi a teendő a vizsgálat után?

Kérjük, az eredménnyel minden esetben keresse fel a vizsgálatot elrendelő szakorvost, illetve belgyógyászt.

Thrombin idő - Medicover
Elérhetőségek

Üzenjen nekünk!

close-link