Skip to content Skip to footer

  +36 1 465 3100      +36 1 465 3131      kapcsolat@medicover.hu

Reticulocyta szám

A reticulocyta éretlen, de magját már elvesztett élő vörösvértest. A csontvelőben képződnek őssejtekből, hogy vörösvértestté érve kilépjenek a véráramba, pótolva az elöregedett vörösvértesteket. Normál esetben csak kis számban vannak jelen a vérben, egészséges embereknél vérben lévő százalékos arányuk stabil. A véráramban keringő reticulocyták genetikai anyagmaradványt tartalmaznak (ribonukleinsav – RNS), melyet 1-2 nap alatt elvesztenek és érett vörösvértestté válnak.

Mit mutat a vizsgálat?

A reticulocyta szám meghatározásával és vérben jelenlevő arányának kiszámításával megállapítható, hogy a csontvelő vörösvértest képző funkciója megfelelően működik-e, valamint meghatározható a vérszegénység típusa és oka. Mivel a reticulocyta sejtek százalékos arányának meghatározásához a vörösvértest számot használjuk, a vizsgálatot mindig teljes vérkép keretében rendelik el.

Milyen esetben javasolt a vizsgálat elvégzése?

A reticulocyta szám és százalékos arány meghatározását általában a csontvelő működésének meghatározására, vagy bizonyos kezelések (B12-vitamin- vagy folsavhiány,  vashiány, vesebetegség, csontvelő-szuppresszió, eritropoietin terápia) hatékonyságának ellenőrzésére kéri az orvos. A vizsgálat általában az általános vérkép részét képezi.

A szervezet igyekszik a vörösvértestek számát állandó szinten tartani, ha azonban ez az egyensúly megbomlik, nő a vörösvértestek vesztése, vagy csökken a termelésük, vérszegénység alakul ki. Ennek oka és típusa kimutatható a vizsgálat segítségével.

Milyen mintára van szükség a vizsgálathoz?

A vizsgálathoz vénából vett vérmintára van szükség.

Mire utalhat az eredmény?

A vérben jelenlévő reticulocyta szám a csontvelő aktivitását tükrözi.

Ha a reticulocyta szám és arány magasabb a normál értéknél, az a csontvelő fokozott aktivitását mutatja, mely a vérben lévő vörösvérsejtek pótlására szolgál. Ez gyakori nagyobb vérvesztés után (baleset, műtét), emésztőrendszeri vérzés (pl. fekély) esetén, vörösvértestek szétesését okozó betegség esetén, de gyógyszerek mellékhatásaként is jelentkezhet a vörösvértestek pusztulása nyomán. Vashiányos vérszegénység esetén azonban a kezelés hatékonyságát jelzi az emelkedett reticulocyta szám és arány. Emelkedett reticulocyta számot eredményezhet a dohányzás, terhesség, valamint a szervezet alkalmazkodása a magasabb tengerszint feletti magassághoz is.

Ha a retikulocita szám alacsony, az a csontvelő nem megfelelő működésére utal. Ezt okozhatja a csontvelő betegsége, a B12 vitamin, valamint a folsav hiánya, vagy nem megfelelő felszívódása, illetve a vesékben termelődő eritropoetin hormon nem megfelelő termelődése.

Mi a teendő a vizsgálat után?

A vizsgálattal önmagában nem diagnosztizálható egy betegség sem, a kapott lelettel minden esetben keressen fel belgyógyász vagy hematológus szakorvost a pontos diagnózis és a szükséges terápia meghatározása érdekében.

Reticulocyta szám - Medicover
Elérhetőségek

Üzenjen nekünk!

close-link