Skip to content Skip to footer

  +36 1 465 3100      +36 1 465 3131      kapcsolat@medicover.hu

Prothrombin INR

A Prothrombin idő másodpercben adja meg, hogy a vérmintában mennyi idő telik el az alvadási folyamat beindulásától az alvadék képződésig. A Prothrombin, májban termelődő fehérje. Az INR (International Normalized Ratio), azaz Nemzetközileg Normalizált Ráta az a számérték, ami lehetővé teszi a különböző gyártók által használt prothrombin idő reagensek (reagens: olyan vegyület, mely reakcióba lép egy másik vegyülettel) közötti különbségek kiegyenlítését.

Mi a vizsgálat célja?

A vizsgálat révén kontrollálható, hogy a véralvadásgátló gyógyszerek kellően hatékonyak-e a vérrög képződés megelőzésére. A teszt továbbá a vérzési rendellenességek diagnosztizálásához is kellő segítséget nyújt.

Milyen esetben javasolt a vizsgálat elvégzése?

A vizsgálat abban az esetben javasolt, ha a páciens olyan, kumarin származékot tartalmazó véralvadásgátló kezelésben (Marfarin, Warfarin, Syncumar) részesült, mely orális, azaz szájon át történő gyógyszerbevitel útján történik.

Milyen mintára van szükség a vizsgálathoz?

A vizsgálathoz vérplazmára van szükség. Kinyeréséhez citrát tartalmú csőbe levett vérminta az ideális. A citrát megakadályozza a bealvadást. A levételt követően a csőben lévő vért átforgatják, hogy az alvadásgátló megfelelően ki tudja fejteni hatását.

Női nemi hormonok labor
Laborvizsgálat vérvétel

Mire utalhat az eredmény?

A leleten feltüntetett értékek jelentése:

Prothrombin idő (Pl): Másodpercben kifejezve az az időintervallum, mely az alvadási folyamat beindulásától az alvadék keletkezéséig tart.

A Prothrombin idő a módszer, a mérőkészülék és a reagens függvénye, éppen ezért fontos az INR érték megadása is.

Prothrombin INR: a páciens INR (Nemzetközileg Normalizált Ráta) értéke

A véralvadásgátlóval kezelt páciens esetében akkor megfelelő a véralvadásgátló beállítás, ha az INR értéke 2,0 – 3,0 között van. A magas alvadási kockázattal rendelkező személyeknél a 2,5-3,5 INR érték számít megfelelőnek.

Mi a teendő a vizsgálat után?

Kérjük, az eredménnyel minden esetben keresse fel a vizsgálatot elrendelő szakorvost, illetve belgyógyászt.

Prothrombin INR - Medicover
Elérhetőségek

Üzenjen nekünk!

close-link