Skip to content Skip to footer

  +36 1 465 3100      +36 1 465 3131      kapcsolat@medicover.hu

Alvadásgátló (sincumar, marcumar) szedése mellett a vizsgálat nem végezhető el.

Protein S teszt

A Protein S (fehérje) a túlzott vérrögképződést akadályozó rendszer része. A Protein C és Protein S, egymást kiegészítve és erősítve a vérrögképződés ütemét úgy állítja be, hogy a vérrögök csak a sérülés helyén alakuljanak ki. Abban az esetben, ha a fehérjék aktivitása, illetve koncentrációja normális, az alvadás szabályozása is jól működik.

Mi a vizsgálat célja?

A teszt a trombotikus esemény okát vizsgálja. Segítségével meghatározható, hogy öröklött, vagy szerzett Protein S hiánya van a páciensnek.

Milyen esetben javasolt a vizsgálat elvégzése?

Nem tisztázott eredetű tromboembólia (mélyvénás trombózis és tüdőembólia elnevezése) esetén, illetve abban az esetben, ha a páciens újszülöttjének súlyos alvadási rendellenessége van, vagy ha valamelyik közeli rokonánál öröklött Protein S hiányt diagnosztizáltak.

A Protein S csökkent aktivitását kimutató vizsgálatot a diagnózis felállítását megelőzően még egyszer el kell végezni, mert előfordulhatnak olyan állapotok, amelyek a fehérje szintjében, illetve funkciójában ideiglenesen változást okozhatnak.

Női nemi hormonok labor
Laborvizsgálat vérvétel

Milyen mintára van szükség a vizsgálathoz?

A vizsgálathoz vérplazmára van szükség. Kinyeréséhez citrát tartalmú csőbe levett vérminta az ideális. A citrát megakadályozza a bealvadást. A levételt követően a csőben lévő vért átforgatják, hogy az alvadásgátló megfelelően ki tudja fejteni hatását.

Mire utalhat az eredmény?

A megnövekedett Protein S szint többnyire nem hozható összefüggésbe egészségügyi problémákkal. A csökkent fehérje koncentráció súlyos fertőzés, K vitamin hiány, máj – és vesebetegségek, illetve daganatos betegségek, valamint trombotikus eseményt követően fordulhat elő.

Mi a teendő a vizsgálat után?

Kérjük, az eredménnyel minden esetben keresse fel a vizsgálatot elrendelő szakorvost, illetve belgyógyászt.

Protein S teszt - Medicover
Elérhetőségek

Üzenjen nekünk!

close-link