Protein S teszt
A Protein S (fehérje) a túlzott vérrögképződést akadályozó rendszer része. A Protein C és Protein S, egymást kiegészítve és erősítve a vérrögképződés ütemét úgy állítja be, hogy a vérrögök csak a sérülés helyén alakuljanak ki. Abban az esetben, ha a fehérjék aktivitása, illetve koncentrációja normális, az alvadás szabályozása is jól működik.
Mi a vizsgálat célja?
A teszt a trombotikus esemény okát vizsgálja. Segítségével meghatározható, hogy öröklött, vagy szerzett Protein S hiánya van a páciensnek.
Milyen esetben javasolt a vizsgálat elvégzése?
Nem tisztázott eredetű tromboembólia (mélyvénás trombózis és tüdőembólia elnevezése) esetén, illetve abban az esetben, ha a páciens újszülöttjének súlyos alvadási rendellenessége van, vagy ha valamelyik közeli rokonánál öröklött Protein S hiányt diagnosztizáltak.
A Protein S csökkent aktivitását kimutató vizsgálatot a diagnózis felállítását megelőzően még egyszer el kell végezni, mert előfordulhatnak olyan állapotok, amelyek a fehérje szintjében, illetve funkciójában ideiglenesen változást okozhatnak.
Milyen mintára van szükség a vizsgálathoz?
A vizsgálathoz vérplazmára van szükség. Kinyeréséhez citrát tartalmú csőbe levett vérminta az ideális. A citrát megakadályozza a bealvadást. A levételt követően a csőben lévő vért átforgatják, hogy az alvadásgátló megfelelően ki tudja fejteni hatását.
Mire utalhat az eredmény?
A megnövekedett Protein S szint többnyire nem hozható összefüggésbe egészségügyi problémákkal. A csökkent fehérje koncentráció súlyos fertőzés, K vitamin hiány, máj – és vesebetegségek, illetve daganatos betegségek, valamint trombotikus eseményt követően fordulhat elő.
Mi a teendő a vizsgálat után?
Kérjük, az eredménnyel minden esetben keresse fel a vizsgálatot elrendelő szakorvost, illetve belgyógyászt.