Skip to content Skip to footer

  +36 1 465 3100      +36 1 465 3131      kapcsolat@medicover.hu

Alvadásgátló (sincumar, marcumar) szedése mellett a vizsgálat nem végezhető el.

Protein C teszt

A Protein C (fehérje) a túlzott vérrögképződést akadályozó rendszer része. A Protein C és Protein S, egymást kiegészítve és erősítve a vérrögképződés ütemét úgy állítja be, hogy a vérrögök csak a sérülés helyén (nem test szerte) alakuljanak ki. Ha mindkét fehérje aktivitása, valamint koncentrációja normális, akkor az alvadás szabályozása is megfelelő.

Mi a vizsgálat célja?

A vizsgálat a trombotikus esemény okát tárja fel. Segítségével megállapítható, hogy öröklött, vagy szerzett Protein C hiánya van a páciensnek.

Milyen esetben javasolt a vizsgálat elvégzése?

Tisztázatlan eredetű tromboembólia (mélyvénás trombózis és tüdőembólia elnevezése) esetén, amennyiben a páciens újszülöttje súlyos alvadási rendellenességben szenved, vagy ha a páciens valamelyik közeli rokonának öröklött Protein C hiánya van.

A Protein C csökkent aktivitását kimutató vizsgálatot a diagnózis elkészítését megelőzően még egyszer el kell végezni, abból kifolyólag, hogy vannak olyan állapotok, amelyek ideiglenes jelleggel okoznak a fehérje szintben, illetve funkcióban változást.

Női nemi hormonok labor

Milyen mintára van szükség a vizsgálathoz?

A vizsgálathoz vérplazmára van szükség. Ehhez citrát tartalmú csőbe levett vérminta a megfelelő. A citrát megakadályozza az alvadást. A levétel után a csőben lévő vért átforgatják, hogy az alvadásgátló ki tudja fejteni hatását.

Mire utalhat az eredmény?

A Protein C alacsony szintje vagy hiánya trombózishajlamra utal. Az alacsony fehérje szint előfordulhat májbetegségben szenvedő páciensnél, valamint olyan személy esetében is, akinek öröklött Protein C hiánya van.

Mi a teendő a vizsgálat után?

Kérjük, az eredménnyel minden esetben keresse fel a vizsgálatot elrendelő szakorvost, illetve belgyógyászt.

Protein C teszt - Medicover
Elérhetőségek

Üzenjen nekünk!

close-link