Skip to content Skip to footer

  +36 1 465 3100      +36 1 465 3131      kapcsolat@medicover.hu

Alvadásgátló (sincumar, marcumar) szedése mellett a vizsgálat nem végezhető el.

Lupus antikoaguláns teszt

A lupus antikoaguláns (LA) olyan, az immunrendszer által termelt autoantitestek összessége, melyek a szervezet saját sejtjeinek egyes összetevőit (foszfolipidek, foszfolipidekhez kapcsolt fehérjék) nem ismerik fel és tévesen támadják meg. Az antitestek ezáltal a véralvadási folyamatot zavarják meg. A páciens ezért fokozottan hajlamos arra, hogy vérrög alakuljon ki a szervezetében. A lupus antikoagulánst először lupus betegségben szenvedő pácienseknél mutatták ki.

Mi a vizsgálat célja?

A vizsgálat segít feltárni a vérrög képződés hátterét, illetve kideríteni, hogy mi okozhatja az ismétlődő vetélést, továbbá támpontot ad az APTI (aktivált parciális tromboplasztin idő) kiértékeléséhez.

Milyen esetben javasolt a vizsgálat elvégzése?

Vérrögképződésre (artériás/vénás) utaló tünetek illetve panaszok esetében, valamint többszöri vetélés előfordulása miatt.

Milyen mintára van szükség a vizsgálathoz?

A vizsgálathoz vénából vett vérmintára van szükség.

Vérvizsgálat

Mire utalhat az eredmény?

A vizsgálat eredménye a lupus antikoaguláns hiányára vagy meglétére utal.

Az LA jelenlétére a szervezetben a megnyúlt APTI-ból (aktivált parciális tromboplasztin idő) is lehet következtetni. Annál a páciensnél, akinél normális az APTI, az LA nincs jelen.

A pontos LA diagnózis felállításához azonban előfordulhat, hogy a teszt mellett az alvadási faktorok vizsgálatára, valamint teljes vérképre is sor kerül. A teljes vérkép esetében, amennyiben alacsony trombocitaszámról (vérlemezkeszám) beszélhetünk, a diagnózis megerősítést kap, ugyanis a lupus antikoagulánssal gyakran jár együtt alacsony vérlemezkeszám.

Mi a teendő a vizsgálat után?

A vizsgálat önmagában még nem diagnózis. A lupus antikoaguláns kimutatása olykor egyéb vizsgálattal együtt javasolt. Egy vizsgálat sok esetben nem elegendő a pontos diagnosztizáláshoz.

Kérjük, az eredménnyel minden esetben keresse fel a vizsgálatot elrendelő szakorvost, vagy véralvadási betegségekben járatos orvost.

Lupus antikoaguláns teszt - Medicover
Elérhetőségek

Üzenjen nekünk!

close-link