Skip to content Skip to footer

  +36 1 465 3100      +36 1 465 3131      kapcsolat@medicover.hu

D-dimer teszt

A D-dimer, azaz a fibrin degradációs termékek egyike a vérrögképződést követő, lebontó folyamatban jön létre. A D-dimer mérést követően derül ki, hogy a páciensnél van-e olyan tényező, ami a szervezet véralvadási mechanizmusát a normálisnál nagyobb mértékben aktiválta.

Mi a vizsgálat célja?

A D-dimer (fibrin degradációs termék) teszt a vérrög képződéssel járó betegségek, illetve állapotok diagnosztizálását, adott esetben kizárását segíti elő.

Milyen esetben javasolt a vizsgálat elvégzése?

Amikor a páciens betegsége, illetve tünetei akut, vagy krónikus vérrögképződést idéznek elő (pulmonális embólia, mélyvénás trombózis), valamint egyéb trombotikus állapotok illetve kezelések megfigyelésének és ellenőrzésének céljából.

Ajánlott a vizsgálat elvégzése akkor is, ha a páciens trombózis kialakulása szempontjából fokozott kockázati csoportba tartozik. A trombózis kialakulásának kockázatát növelheti a túlsúly, mozgásszegény életmód, dohányzás, fogamzásgátló tabletta szedése, valamint a terhesség is.

Milyen mintára van szükség a vizsgálathoz?

A vizsgálathoz könyökhajlati vénából, adott esetben ujjbegyből vett vérmintára van szükség.

Női nemi hormonok labor
Laborvizsgálat vérvétel

Mire utalhat az eredmény?

Normál eredmény esetében nem valószínű, hogy a páciensnél olyan akut állapot, illetve betegség van jelen, ami abnormális rögképződéshez vagy lebontáshoz vezet.

Pozitív eredmény esetén a fibrin degradációs termék szintje abnormálisan magas, ami túlzott mértékű rögképződést, illetve lebontást jelez a szervezetben.

Az emelkedett D-dimer szint utalhat disszeminált intravaszkuláris koagulációra (ritkán előforduló, életveszélyes állapot, amely a normális véralvadást akadályozza meg), traumára, fertőzésre, de lehet sebészi beavatkozás következménye is. Terhesség, szívbetegség, májbetegség illetve egyes típusú hormonok esetében is előfordulhat emelkedett D-dimer szint. Ezért minden esetben javasolt további vizsgálatok elvégzése az ok pontos meghatározásához.

Mi a teendő a vizsgálat után?

A vizsgálat önmagában még nem diagnózis. A D-dimer meghatározása egyéb vizsgálattal együtt javasolt. Egyetlen vizsgálat még nem elegendő a pontos diagnosztizáláshoz. Kérjük, az eredménnyel minden esetben keresse fel a vizsgálatot elrendelő szakorvost, illetve belgyógyászt.

D-dimer teszt - Medicover
Elérhetőségek

Üzenjen nekünk!

close-link