Skip to content Skip to footer

  +36 1 465 3100      +36 1 465 3131      kapcsolat@medicover.hu

Alvadásgátló (sincumar, marcumar) szedése mellett a vizsgálat nem végezhető el.

Antitrombin III teszt

Az antitrombin (természetes módon előforduló, enyhe vérhigító) egy máj által termelt fehérje, mely a vérrögképződés szabályozásában tölt be fontos szerepet.

Mi a vizsgálat célja?

Az antitrombin III teszt az antitrombin aktivitását (funkcióját) és mennyiségét méri a vérben. A vizsgálat célja, hogy a visszatérő trombózis (vérrögképződés) okát feltárja.

A véralvadási folyamat során véralvadási enzimek aktiválódnak, melynek hatására az úgynevezett fehérjeszálakból háló alakul ki, ami megállítja a vérzést. Az alvadás a sérülés helyén következik csak be, hiszen a folyamatban véralvadás ellenes mechanizmusok is szerepet játszanak, ezzel mintegy meggátolva, hogy a vér testszerte alvadásnak induljon. Súlyos esetben előfordulhat, hogy a véralvadás sérülés nélkül is bekövetkezik. Ilyenkor az éren belül vérrög képződik, ami elzárja a vér útját.

Milyen esetben javasolt a vizsgálat elvégzése?

Néhány hónappal a vérrög kialakulását követően, illetve abban az esetben, ha a páciens nem reagál a várt módon a heparin antikoagulációs terápiára.

A heparin egy véralvadásgátló poliszacharid (az emberi szervezet legnegatívabb töltésű molekulája). Az antikoaguláció véralvadásgátlás, ami szájon át történő gyógyszeres kezelést, illetve heparin esetében vénába történő bejuttatást takar.

Vérlemezek
Női nemi hormonok labor

Milyen mintára van szükség a vizsgálathoz?

A vizsgálathoz vénából vett vérmintára van szükség.

Mire utalhat az eredmény?

A csökkent aktivitás illetve mennyiség 1-es típusú antitrombin hiányt jelezhet. Ez esetben az aktivitás csökkenésének oka, hogy kevesebb antitrombin áll rendelkezésre a véralvadás szabályozásához.

A csökkent aktivitás és a normál antitrombin antigén szint 2-es típusú antitrombin hiányt jelezhet. Ebben az esetben az antitrombin fehérje mennyisége elegendő, de nem megfelelően működik. A páciens vérrögképződési hajlama mind a két esetben fokozottnak mondható.

Amennyiben az antitrombin aktivitás megfelelő, antitrombin antigén teszt elvégzésére többnyire nem kerül sor. Ebben az esetben valószínűleg más betegség állhat a háttérben.

Mi a teendő a vizsgálat után?

A vizsgálat önmagában még nem diagnózis. Kérjük, az eredménnyel minden esetben keresse fel a vizsgálatot elrendelő szakorvost, illetve belgyógyászt.

Antitrombin III teszt - Medicover
Elérhetőségek

Üzenjen nekünk!

close-link