Skip to content Skip to footer

A zonulin a bélhámsejtekből felszabaduló fehérje, mely a sejtek közötti kapcsolat meglazításával teret enged a tápanyagoknak és a molekuláknak, ami egy természetes folyamat része. Előfordulhat azonban, hogy a rés nagyobb a kelleténél, így azon olyan – nagyobb méretű – fehérjemolekulák is átjutnak, melyeknek nem lenne szabad. Ezen molekulák véráramba kerülését követően immunreakciót váltanak ki a szervezetből. A bélhámsejtek között adott esetben kialakult túl nagy réshez nagyban hozzájárulhat a glutén, illetve a bélbaktériumok.

A glutén egyik alkotóeleme, az úgynevezett gliadin megemeli a zonulin szintet a bélben, ami a sejtek közötti kapcsolat erőteljes meglazulását eredményezi. A sejtek közötti térbe így könnyedén bekerülhetnek egyes molekulák. Az általuk kiváltott immunreakció a bélhám szerkezetében károsodást idéz elő, melynek köszönhetően gyulladt és átjárható lesz. Ezt a jelenséget nevezzük áteresztő bél szindrómának.

Mi a vizsgálat célja?

Bélgyulladást és felszívódási zavarokat okozó táplálék intoleranciák vizsgálata. A zonulin a bél áteresztőképességének (áteresztő bél szindróma) markere.

Női nemi hormonok labor
Laborvizsgálat vérvétel

Milyen esetben javasolt a vizsgálat elvégzése?

A vizsgálat elvégzése gyulladásos bélbetegség, ételérzékenység, pajzsmirigy problémák, autoimmun betegségek (pl. sclerosis multiplex, Bechterew kór), 1-es típusú diabétesz, allergia, atópia, illetve tápanyag felszívódási zavarok esetén lehet indokolt. A felsorolt esetekben felmerülhet az áteresztő bél szindróma gyanúja.

Milyen mintára van szükség a vizsgálathoz?

A vizsgálathoz vénából vett vérmintára van szükség.

Mire utalhat az eredmény?

A magas zonulin szint áteresztő bél szindrómára utalhat.

Mi a teendő a vizsgálat után?

Kérjük, az eredménnyel minden esetben keresse fel a vizsgálatot elrendelő szakorvost, hiszen a pontos diagnózishoz adott esetben a további vizsgálatok eredményeire is szükség lehet.

Zonulin – Áteresztő bél szindróma laborvizsgálata - Medicover