Skip to content Skip to footer

hs cTroponin

A troponin egy fehérje, melynek feladata összehúzódások létrehozása a szív- és vázizomrostokban. A nagy érzékenységű kardiális troponin (hs cTroponin, hs = high sensitivity) egy biomarker, ami szívizomkárosodás vagy nagy mértékű terhelés esetén kerül a keringésbe.

Háromféle tropnint különböztetünk meg: troponin C-t, T-t és I-t. A troponin C kalciumot köt, ezzel megkezdve az összehúzódást és a troponin I-t magához vonja, így tudnak kapcsolódni. A troponin T pedig odaköti a troponin C-t és I-t az izomrosthoz.

A szívspecifikus troponin T és I szintjének meghatározása megmutatja, hogy a betegnek van-e szívizomkárosodása, ugyanis a troponin normális állapotban nem, vagy csak nagyon kis mennyiségben mutatható ki. Minél magasabb a szervezet troponin szintje, annál nagyobb a károsodás, tehát a troponin szint emelkedésének mértéke arányos a szívizomkárosodás mértékével.

Bár a troponin vizsgálatára gyorstesztek is vannak forgalomban, azok csak tájékoztató jellegűek (gyakran álnegatívak). Sokkal pontosabb, érzékenyebb módszerrel, ellenőrzött laboratóriumi automatákon történhet vérszérumból a számszerű (kvantitatív) meghatározás. A laboratóriumi automatán mérhetnek troponin I-t vagy T-t (a Medicover Diagnosztikai Központ nagy érzékenységű, azaz high sensitiv troponin I-t mér), a kettő között diagnosztikai különbség nincs, de egy beteg követésére mindig ugyanaz a marker használandó, mert számszerű értékük nem összehasonlítható.

A troponin vizsgálatát szokták más kardiális biomarkerekkel együtt is nézni, mint például a CK-MB, azonban ez a vizsgálat a legmegfelelőbb a szívinfarktus gyanújának kimutatására, mert sokkal specifikusabb a többi teszthez képest.

Mit mutat a vizsgálat?

A vizsgálat megmutatja a vérben található troponin mennyiségét, hogy a betegnek van-e szívizom infarktusra utaló laboratóriumi eltérése, illetve nyomon követhető a páciens anginája (mellkasi fájdalom, amit szívproblémák okoznak) is.

Milyen esetben javasolt a vizsgálat elvégzése?

A vizsgálat elvégzése javasolt mellkasi (esetleg hátba, karba sugárzó) fájdalom, légszomj tünetei esetén.

Milyen mintára van szükség a vizsgálathoz?

Teljes vér, melyből centrifugálás után nyerjük a vizsgálatra alkalmas szérumot.

Meddőségi laborvizsgálat

Mire utalhat az eredmény?

A troponin szint emelkedése nagy valószínüséggel szívkárosodásra utal, de emelkedett lehet más szívbetegségek (szívizom gyulladás, kardiomiopátia, pangásos szívelégtelenség, szívet ért trauma, szívritmuszavar, tüdőembólia), a szívhez nem kapcsolódó betegségek (súlyos fertőzések, szepszis, vesebetegség, szívizomra toxikus hatású gyógyszerek szedése) valamint a vérvételt megelőző napokban végzett extrém sporttevékenység esetén is.

A troponin szint a vérben a károsodást követő 2-4 óra múlva emelkedik, 12-16 óra múlva éri el a maximumát és 4-9 napig is emelkedett maradhat.

Mi a teendő a vizsgálat után?

A vizsgálattal önmagában nem diagnosztizálható egy betegség sem, a kapott lelettel minden esetben keressen fel belgyógyász vagy hematológus szakorvost a pontos diagnózis és a szükséges terápia meghatározása érdekében.

A kapott eredményt mindig az EKG-val és a panaszokkal együtt a kezelőorvosnak kell értékelnie!

hs cTroponin - Medicover