Skip to content Skip to footer

Triglicerid

A trigliceridek a sejtek egyik fő energiaforrásai. Glicerinből és különböző zsírsavakból épülnek fel. A legtöbb triglicerid a zsírszövetekben raktározódik, másik részük pedig a véráramban található. Étkezések után a trigliceridek felszívódnak a bélrendszeren keresztül és a véráramba jutnak, ahonnan a zsírszövetek veszik fel és raktározzák azokat. Étkezések között, amikor energiára van szüksége a sejteknek, a zsírszövetből a trigliceridek felszabadulnak, és ismét belépnek a véráramba. A vérben a triglicerideket lipoproteinek szállítják (VLDL, nagyon alacsony sűrűségű lipoprotein).

Érdemes tudni, hogy a trigliceridek nemcsak zsírban gazdag élelmiszerek fogyasztásával juthatnak a szervezetünkbe. Túlzott szénhidrátfogyasztás esetén a szervezetünk triglicerideket állít elő, vagyis szintetizál.

Klinikai jelentőség

Mérése lehetőséget ad a lipidmetabolizmust érintő betegségek diagnosztizálására és a különböző metabolikus és genetikai lipoprotein rendellenességek osztályozására.

A többi lipid paraméterrel együtt (koleszterin, HDL-koleszrein, LDL-koleszterin) képet ad a lipidanyagcseréről és annak zavarairól, valamint a szív- és érrendszeri betegségek lehetséges kialakulásának kockázatáról.

Mit okozhat a magas trigliceridszint?

Ha tartósan magas a vérzsírszint, nő az érelmeszesedés kialakulásának veszélye, továbbá fokozódik a szívkoszorúér-, illetve agyi érelzáródás kockázata. Közvetetten azonban a túlsúly okozta gondokkal is számolni kell. Egyes tanulmányok szerint bizonyos rosszindulatú daganatok kialakulásának is fokozódik a kockázata, pl.: vastagbélrák, petefészekrák, mellrák.

Milyen mintára van szükség a vizsgálathoz?

A vizsgálathoz vénából vett vérmintára van szükség.

A vérvétel előtt 8-10 órával ne együnk, és csak szénhidrát- illetve zsírmentes italokat fogyasszunk.

Triglicerid - Medicover