Skip to content Skip to footer

Transzferrin

Mi az a transzferrin?

A transzferrin a vérben (plazmában) lévő vasion fő szállító fehérjemolekulája. Előállításának mértéke tükrözi a szervezet mindenkori vasszükségletét, koncentrációja pedig a tápláltsági állapotot is tükrözi.

Diagnosztikai vizsgálatát az anémia megítélése esetén a vasháztartás egyéb jellemző paramétereivel (vas, ferritin, szolubilis transzferrin receptor) célszerű kiegészíteni.

Az emberi szervezetben a vas létfontosságú nyomelem, melynek elengedhetetlen a szerepe többek között a vörösvértestek működéséhez. Segítségével szállítódik az oxigénmolekula a tüdő ereiből a szervezet minden sejtjéhez. A keringő vérben (pontosabban a vér szérum részében) a vas molekula a transzferrin nevű fehérjéhez kötve szállítódik. A szérum teljes vaskötő képessége (TVK) a vér transzferrinszintjének a függvénye.

Eredmények értelmezése

Vashiányos anémia esetén a szérumvas és a ferritin koncentrációja csökken, a transzferrin és a szolubilis transzferrin receptoré emelkedik.

Krónikus betegségben kialakuló anémia esetén a szérumvas koncentrációja csökken, a transzferrin és ferritin koncentrációja emelkedik, míg a szolubilis transzferrin receptoré normál tartományban marad.

Hemochromatózis: a szérumvas és ferritin koncentrációja emelkedik, míg a transzferrin és a szolubilis transzferrin receptor koncentrációja csökken.

Mi a teendő a vizsgálat után?

A leleten szereplő érték csak más vizsgálati tételek eredményével együtt értelmezhető pontosan, ezért a diagnózis felállításához és a terápia meghatározásához minden esetben keresse fel a vizsgálatot elrendelő szakorvost, vagy kezelőorvosát.

Transzferrin - Medicover