Skip to content Skip to footer

  +36 1 465 3100      +36 1 465 3131      kapcsolat@medicover.hu

Szérum fehérje elektroforézis (ELFO)

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

A vizsgálatot akkor szokták kérni, ha valakinél a rutin vizsgálat során kóros összfehérje- és/vagy albuminszintet vagy gyorsult süllyedést mérnek, illetve, ha az orvos olyan betegségre vagy állapotra gyanakszik, amelyik érintheti a vér fehérje koncentrációját. Kérhetik akkor is, ha egy betegség a vizelettel történő fokozott fehérjevesztéssel jár. De visszatérő fertőzések, rossz közérzet vagy állandó gyulladás esetén is érdemes megnézetni ezt a szintet.

Mit mutat a vizsgálat?

Segít diagnosztizálni és monitorozni a myeloma multiplex betegséget és olyan állapotokat, amelyek érintik a fehérje felszívódását, termelését és vesztését. A fehérjeháztartás rendellenességei elsősorban súlyos szervi megbetegedéseknél vagy alultápláltsági állapothoz társultan figyelhetők meg.

Milyen esetben javasolt a vizsgálat elvégzése?

A fehérje elektroforézis 5 vagy 6 főcsoportba választja a szérumfehérjéket: albumin, alfa1-, alfa2-, beta- és gamma-globulinok. Az albumin (amelyet a máj termel) önálló csoportot alkot, és a vérben lévő fehérjék körülbelül 60%-át adja. Az albumintól eltérő fehérjéket globulinoknak hívják. Ez egy meglehetősen összetett csoport, amelynek segítségével gyulladásos megbetegedések, máj és vese eltérések laboratóriumi eltérései is kideríthetők. Az ELFO vizsgálat az immunrendszer működését is tükrözi.

Szérum fehérje elektroforézis (ELFO) - Medicover
Elérhetőségek

Üzenjen nekünk!

close-link