Skip to content Skip to footer

Széklet vér

A vastagbélrák szűrésére legtöbbet alkalmazott vizsgálat. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy vér nem csak kizárólag vastagbélrák következtében fordulhat elő a székletben, hanem utalhat egyéb emésztőszervi betegségek jelenlétére is. A vastagbélrák diagnosztizálásához több vizsgálat együttes eredménye szükséges.

Mit mutat a vizsgálat?

A vizsgálat kimutatja, hogy van-e humánspecifikus vér a székletben.

Milyen esetben javasolt a vizsgálat elvégzése?

A széklet vér vizsgálat elsődleges célja, hogy segítse a vastagbélrák még korai stádiumának kimutatását. Minél előbb kerül diagnosztizálásra ugyanis a vastagbélrák jelenléte (még mielőtt az áttétet képezne más szervekre), annál nagyobb a gyógyulási esély.

50 éves kor felett rutinvizsgálat részeként is kérheti az orvos, valamint ha a székletben vér jelenik meg. További indok lehet, ha a páciensnek ismeretlen eredetű vérszegénységre utaló tünetei vannak, és a széklete sötét, véres.

Milyen mintára van szükség a vizsgálathoz?

Fontos megjegyezni, hogy hasmenéses széklet nem alkalmas a vizsgálatra, valamint menstruáció alatt ne történjen mintavétel! A mintát egy speciális mintavételi eszköz segítségével kell levenni, melyet Klinikáink recepcióján kérhetnek.

Fontos továbbá betartani az orvos utasításait, amelyek bizonyos gyógyszerek szedésének mellőzését, valamint néhány étkezési korlátozást tartalmazhatnak annak érdekében, hogy elkerüljük az álpozitív eredményeket.

Mire utalhat az eredmény?

Normál esetben a teszt eredménye negatív. Amennyiben mégis pozitív, az utalhat vér jelenlétére a székletben, vagy pedig valamilyen, az elemzést zavaró anyagra – ez lehet szennyeződés, vagy vizelet a széklet mellett.

Mi a teendő a vizsgálat után?

A vizsgálattal önmagában nem diagnosztizálható egy betegség sem, a kapott lelettel minden esetben keressen fel belgyógyász vagy hematológus szakorvost a pontos diagnózis és a szükséges terápia meghatározása érdekében.

Széklet vér - Medicover