Skip to content Skip to footer

Pancreas specifikus elasztáz (széklet vagy vér)

A hasnyálmirigy specifikus elasztáz a fehérjebontó enzimek családjába tartozik, amelyet a fehérvérsejtek egy típusa, a neutrofil granulociták termelnek. Legfontosabb feladatuk a szervezetben zajló gyulladásokra adott normál reakció. Lebontják a szervezetben lévő fehérjéket, így a szervezet kitudja üríteni azokat, majd részt vesz azok újrahasznosításában is.

A pancreas elasztáz bármilyen hasnyálmirigy működési rendellenességből (legyen az gyulladás, tumor, diabétesz, vagy a hasnyálmirigy eltávolítása) kialakuló hasnyálmirigy funkció csökkenés markere. Olyan gyógyszer, amelyikben pancreas enzim van, nem befolyásolja a teszt eredményét.

Mit mutat a vizsgálat?

A pancreas specifikus elasztáz teszt a széklet- vagy vérmintában található, hasnyálmirigy által termelt elasztáz 1 enzim mennyiségét méri.  Az elégtelen emésztőenzim termeléssel járó hasnyálmirigy betegségek diagnosztizálására használható. A pancreas elasztáz 1 az emésztőrendszeren sértetlenül halad keresztül, ennek köszönhetően lehetőség van a székletből történő fájdalommentes enzimszint meghatározásra, de vérből vett mintán is elvégezhető a vizsgálat.

A pancreas elasztáz 1 szint tartalma, már az enyhe fokú hasnyálmirigy elégtelenséget is ki tudja mutatni.

Milyen esetben javasolt a vizsgálat elvégzése?

Kifejezetten hasnyálmirigy működési rendellenesség vagy gyulladás gyanújának esetén szokták elrendelni a vizsgálatot. A tünetek a következők lehetnek:

  • övszerű fájdalom a köldök magasságában
  • hasfájás
  • hasfeszülés, haspuffadás
  • émelygés, hányás
  • sárgaság

Milyen mintára van szükség a vizsgálathoz?

A vizsgálat vénából vett vérmintán, illetve székletmintán végezhető el. Fontos megjegyezni, hogy hasmenéses széklet nem alkalmas a vizsgálatra, valamint menstruáció alatt ne történjen mintavétel! A mintát egy speciális mintavételi eszköz segítségével kell levenni, melyet Klinikáink recepcióján kérhetnek.

Mire utalhat az eredmény?

A teszt szűrővizsgálat, a székletből történő vizsgálatnál kétféle eredményt adunk ki:

  • >200 ug/g – normál, melynek jelentése, hogy nem mutatható ki hasnyálmirigy funkció romlás
  • <200 ug/g – csökkent, ami utal a hasnyálmirigy rendellenes működésére

A székletből történő vizsgálat eredménye terápia nyomonkövetésére, valamint gyógyszer beállítására nem alkalmas. A vérből történő pancreas specifikus elasztáz mérésénél pontos értéket adunk meg.

Mi a teendő a vizsgálat után?

A vizsgálattal önmagában nem diagnosztizálható egy betegség sem, a kapott lelettel minden esetben keressen fel belgyógyász vagy hematológus szakorvost a pontos diagnózis és a szükséges terápia meghatározása érdekében.

Pancreas specifikus elasztáz (széklet vagy vér) - Medicover