Skip to content Skip to footer

Széklet pancreas specifikus elasztáz

A hasnyálmirigy specifikus elasztáz a fehérjebontó enzimek családjába tartozik, amelyet a fehérvérsejtek egy típusa, a neutrofil granulociták termelnek. Legfontosabb feladatuk a szervezetben zajló gyulladásokra adott normál reakció. Lebontják a szervezetben lévő fehérjéket, így a szervezet kitudja üríteni azokat, majd részt vesz azok újrahasznosításában is.

A széklet pancreas elasztáz bármilyen hasnyálmirigy működési rendellenességből (legyen az gyulladás, tumor, diabétesz, vagy a hasnyálmirigy eltávolítása) kialakuló hasnyálmirigy funkció csökkenés markere. A hasnyálmirigy enzim helyettesítés nem befolyásolja az értéket.

Mit mutat a vizsgálat?

A széklet pancreas specifikus elasztáz teszt a székletmintában található, hasnyálmirigy által termelt  elasztáz 1 enzim mennyiségét méri.  Az elégtelen emésztőenzim termeléssel járó hasnyálmirigy betegségek diagnosztizálására használható. A pancreas elasztáz 1  az emésztőrendszeren sértetlenül halad keresztül, ennek köszönhetően lehetőség van a székletből történő fájdalommentes enzimszint meghatározásra.

A széklet pancreas elasztáz 1 szint tartalma, már az enyhe fokú hasnyálmirigy elégtelenséget is ki tudja mutatni.

Milyen esetben javasolt a vizsgálat elvégzése?

Kifejezetten hasnyálmirigy működési rendellenesség vagy gyulladás gyanújának esetén szokták elrendelni a vizsgálatot. A tünetek a következők lehetnek:

  • övszerű fájdalom a köldök magasságában
  • hasfájás
  • hasfeszülés, haspuffadás
  • émelygés, hányás
  • sárgaság

Milyen mintára van szükség a vizsgálathoz?

Fontos megjegyezni, hogy hasmenéses széklet nem alkalmas a vizsgálatra, valamint menstruáció alatt ne történjen mintavétel! A mintát egy speciális mintavételi eszköz segítségével kell levenni, melyet Klinikáink recepcióján kérhetnek.

blank

Mire utalhat az eredmény?

A teszt szűrővizsgálat, kétféle eredményt adunk ki:

  • >200 ug/g – normál, melynek jelentése, hogy nem mutatható ki hasnyálmirigy funkció romlás
  • <200 ug/g – csökkent, ami utal a hasnyálmirigy rendellenes működésére

Az eredmény terápia nyomonkövetésére, valamint gyógyszer beállítására nem alkalmas.

Mi a teendő a vizsgálat után?

A vizsgálattal önmagában nem diagnosztizálható egy betegség sem, a kapott lelettel minden esetben keressen fel belgyógyász vagy hematológus szakorvost a pontos diagnózis és a szükséges terápia meghatározása érdekében.

Üzenjen nekünk!

close-link
Girl in a jacket
close-link