Skip to content Skip to footer

  +36 1 465 3100      +36 1 465 3131      kapcsolat@medicover.hu

Réz

A réznek, mint esszenciális nyomelemnek a jelenléte elengedhetetlen a szervezet számára. Már a legkisebb eltérés is a normál értéktől komoly tünetekkel járhat, legyen szó akár rézhiányról vagy rézmérgezésről. A réz részt vesz a szervezet oxidatív folyamatainak semlegesítésében, amik nagyban hozzá járulnak a rákos folyamatok kialakulásában. A réz megfelelő szintjének jelenléte elengedhetetlen a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, továbbá megakadályozhatja a vérszegénységet, csontfejlődési zavarokat, valamint különböző idegrendszeri megbetegedéseket.

Mit mutat a vizsgálat?

A vizsgálat a réznek a szervezetben lévő mennyiségének meghatározására való, amely elsősorban a vérben, a vizeletben, valamint a májban fordul elő. A vizsgálat segítségével megbizonyosodhatunk, hogy Wilson-kórral, Menkes-kórral vagy disztóniával állunk-e szemben. Támpontot adhat, hogy szükséges-e táplálék kiegészítő szedése, amennyiben táplálkozási és emésztési zavarok állnak fenn (pl.: anorexia, bulimia, hasmenés).

Milyen esetben javasolt a vizsgálat elvégzése?

Amikor az alábbi tüneteket produkálja a beteg: hányás, remegés, szédülés, kóros fáradtság, illetve sárgaság.

A réz hiánya különböző fejlődési és növekedési rendellenességek, vérszegénység, csontritkulás, illetve pigmentációk formájában mutatkozhat meg.

Milyen mintára van szükség a vizsgálathoz?

A vizsgálathoz vénából vett vérmintára van szükség.

Mire utalhat az eredmény?

A laborvizsgálat eredményeit sosem önmagukban, hanem más vizsgálati tételekkel és vizsgálati típusokkal összevetve kell értékelni, mivel a magas vagy alacsony rézérték még önmagában nem utal konkrét betegségre. Amennyiben azonban nagyon alacsony a rézszint, csontfejlődési zavarokra, a normál értéknél magasabb mennyiség pedig Wilson-kór jelenlétére utalhat, amelyek megbizonyosodására további vizsgálatok szükségesek.

Tovább nehezítheti a diagnosztizálási folyamatot, hogy fogamzásgátló tabletták szedése alkalmával, ösztrogénkezelés és terhesség ideje alatt a réz szintje egyébként is magasabb lehet a szervezetben.

Mi a teendő a vizsgálat után?

A vizsgálattal önmagában nem diagnosztizálható egy betegség sem, a kapott lelettel minden esetben keressen fel belgyógyász vagy hematológus szakorvost a pontos diagnózis és a szükséges terápia meghatározása érdekében.

Réz - Medicover
Elérhetőségek

Üzenjen nekünk!

close-link