Skip to content Skip to footer

  +36 1 465 3100      +36 1 465 3131      kapcsolat@medicover.hu

PLAC teszt (Lp-PLA2)

A PLAC teszt segítségével vérmintából meghatározható a szív- és érrendszeri betegségek, a koszorúér betegség és az iszkémiás (azaz a szívizom elégtelen vérellátása) stroke kialakulásának kockázata. A vizsgálat a lipoproteinhez kapcsolt foszfolipáz (Lp-PLA2) enzim szintjét méri, ami utalhat érrendszeri gyulladásra és hozzájárul az érelmeszesedéshez (atherosclerosis), valamint a leválásra hajlamos plakkok képződéséhez.

Az Lp-PLA2 enzim az érfalon lerakodó plakkban képződik, ezért a vizsgálat sokkal specifikusabb, és független más rizikófaktoroktól (pl. elhízás, reumatikus betegségek, gyulladások). Ezek a plakkok okozhatják az ér szűkületét, valamint elzáródását is, a plakkokból leváló darabok pedig a szívbe jutva szívinfarktust, a tüdőbe érve tüdő embóliát, az agyban pedig iszkémiás stroke-ot is okozhatnak. Az iszkémiás stroke a leggyakrabban előforduló agyi érkatasztrófa.

E plakkok kialakulásának kockázatát jelentősen növelik egyes állapotok és betegségek, mint például a magas vérnyomás, a metabolikus szindróma, a cukorbetegség, a dohányzás, a magas koleszterin szint, az elhízás, illetve az érfal gyulladása. Előfordul azonban, hogy a felsorolt kockázati tényezők megléte nélkül is kialakulnak instabil, zsíros plakkok az érfalon. A lerakódások által okozott kockázatok korai felismerését segíti a PLAC teszt a Lp-PLA2 enzim szint meghatározásával.

Mit mutat a vizsgálat?

A PLAC teszt segítségével meghatározható a koszorúér betegség, valamint az iszkémiás strokre kialakulásának kockázata.

Milyen esetben javasolt a vizsgálat elvégzése?

A vizsgálat elvégzése abban az esetben javasolt, ha Önnél közepes, vagy magas a koszorúér betegség, illetve az iszkémiás stroke kialakulásának kockázata. A rizikócsoportba tartoznak azok a páciensek, akiknek családjában már előfordult szív- és érrendszeri megbetegedés, illetve magas vérnyomással küzdenek.

Milyen mintára van szükség a vizsgálathoz?

A vizsgálat elvégzéséhez vénából vett vérminta szükséges.

A vizsgálat nem igényel semmilyen előkészületet a páciens részéről.

Mire utalhat az eredmény?

Emelkedett Lp-PLA2  érték esetén a páciens az erősen veszélyeztetett csoportba tartozik koszorúér betegség, illetve iszkémiás stroke kialakulása szempontjából. Ilyen esetben további vizsgálatok elvégzését követően ajánlott a gyakoribb nyomon követés, az LDL koleszterin szint csökkentése, valamint antilipid terápia alkalmazása, melyek optimális alkalmazását a kezelőorvos határozza meg.

Ha az eredmény a határérték alatt van, alacsony rizikójú csoportba sorolható a páciens.

Sok esetben, a terápiának köszönhetően, emelkedett érték esetén sem alakulnak ki a fent említett betegségek, az alacsony érték azonban nem garancia arra, hogy a későbbiekben nem következhetnek be.

Mi a teendő a vizsgálat után?

A lelet önmagában nem jelent diagnózist, ezért annak kiértékeléséhez és a szükséges terápia meghatározásához minden esetben keresse fel kezelőorvosát, vagy a vizsgálatot elrendelő szakorvost.

PLAC teszt (Lp-PLA2 ) - Medicover
Elérhetőségek

Üzenjen nekünk!

close-link