Skip to content Skip to footer

Nátrium

Miért fontos a nátrium?

A nátrium az emberi szervezet működésében igen jelentős szerepet játszik számos folyamat szabályozásában, valamint fenntartásában (folyadékháztartás, izomműködés, ingerületátviteli folyamatok, sav-bázis egyensúly, szénhidrát- és fehérjeanyagcsere).

Az emberi szervezetben megközelítőleg 80-100 g nátrium található, melynek a többsége oldott formában van jelen – többek között a vérben – kisebb részét a csontok és kötőszövetek raktározzák. A nátrium bevitelét táplálkozással biztosítjuk, ugyanis a nátrium majdnem minden élelmiszerben megtalálható. Éppen ezért túladagolása is egyszerű.

Normál értéke:

Vénás vérben: 137-150 mmol/l

24 órán át gyűjtött vizeletben: 40-220 mmol/nap

Mit mér a vizsgálat?

A laborvizsgálat a szervezet folyadékháztartásának kivizsgálására, valamint a szervezeten belüli nátriumszint meghatározását szolgálja.

A nátriumion a szervezet sejten kívüli (extracelluláris) folyadékterének legfontosabb pozitív töltésű ionja, amelynek szervezeten belüli szintjét, mind neurális, mind hormonális összetevők szigorúan szabályozzák.

Mi a teendő a vizsgálat után?

Kérjük, az eredménnyel minden esetben keresse fel a vizsgálatot elrendelő szakorvost, hiszen a pontos diagnózishoz adott esetben a további vizsgálatok eredményeire is szükség lehet.

Nátrium - Medicover