Skip to content Skip to footer

  +36 1 465 3100      +36 1 465 3131      kapcsolat@medicover.hu

Lipáz

A lipáz egy enzim, mely a hasnyálmirigyben termelődik, de emellett egyéb szervekben (bélfal, máj) is megtalálható. Elsődleges szerepe a szervezetbe kerülő zsírok emésztése, amely során a triglicerideket bontja le zsírsavkomponensekre. A lipáz szintjének változása (az amilázzal együtt) hasnyálmirigy betegségére utalhat.

Mit mutat a vizsgálat?

A vizsgálat megmutatja a szervezet lipáz szintjét, és az amilázzal együtt elemezve diagnosztizálható a hasnyálmirigy gyulladás, de akár a lisztérzékenység, Crohn-betegség és a cisztás fibrózis is.

Milyen esetben javasolt a vizsgálat elvégzése?

A szakorvos leginkább hasnyálmirigy-problémákra utaló tünetek esetén (pl. rendkívül erős hasi fájdalom, étvágytalanság, hányinger, stb.) írja elő a vizsgálatot.

Milyen mintára van szükség a vizsgálathoz?

A vizsgálathoz vénából vett vérmintára van szükség.

Mire utalhat az eredmény?

Magas lipáz szint akut vagy krónikus pancreatitisre (hasnyálmirigy gyulladás) utalhat, akár kétszer-ötször is magasabb lehet az értéke a normálisnál. Ennél kisebb mértékű lipáz szint emelkedés oka lehet vesebetegség vagy nyálmirigy gyulladás. Alacsony szint cukorbetegeknél fordulhat elő.

Mi a teendő a vizsgálat után?

A vizsgálattal önmagában nem diagnosztizálható egy betegség sem, a kapott lelettel minden esetben keressen fel belgyógyász vagy hematológus szakorvost a pontos diagnózis és a szükséges terápia meghatározása érdekében.

Lipáz - Medicover
Elérhetőségek

Üzenjen nekünk!

close-link