Skip to content Skip to footer

Inzulin

Az inzulin egy polipeptid hormon, amit a hasnyálmirigy Langerhans-szigeteiben található béta sejtek termelnek. Elnevezése a latin insula, sziget szóból ered. Szerepet játszik a szénhidrátok, zsírok és fehérjék anyagcseréjének szabályozásában, de legfontosabb feladata a glükóz szállítása és tárolása a sejtekben.

A szervezetbe táplálékkal bejuttatott szénhidrátokat a tápcsatorna glükózra (szőlőcukorra) bontja. A glükóz úgy jut el a szervezet minden pontjára, hogy a bélfalon keresztül felszívódik és bekerül a vérbe. A vérbe kerülő glükózra reagálva megemelkedik a vér inzulin szintje, hogy segítse a glükóz eljutását a szöveti sejtekbe, főleg a zsír- és izomsejtekbe. Ezek a sejtek a glükózt energiaforrásként használják, de vannak olyan sejtek is, mint például a májsejtek, melyek a glükózt glikogénként tárolják.

Az inzulin létszükséglet, ugyanis nélküle nem tud eljutni a glükóz a sejtekbe és ekkor a vér glükóz szintje vészesen megemelkedik, ami akár életveszélyes állapothoz, diabéteszes kómához is vezethet.

Az 1-es típusú cukorbetegség esetén a szervezet nagyon kis mennyiségben termel inzulint, ezért inzulin injekcióval kell pótolni azt, míg 2-es típusú cukorbetegség esetén van elég inzulin, de az nem tudja bejuttatni a sejtekbe a glükózt, mert azok már nem érzékelik az inzulint (ezt nevezik inzulin rezisztenciának). Az inzulin rezisztencia diétával és gyógyszerrel is befolyásolható.

Mit mutat a vizsgálat?

A vizsgálat megmutatja a szervezet inzulin szintjét, segítségével diagnosztizálható az inzulinóma (inzulin termelő szigetsejtek daganata) és kideríthető a hipoglikémia (alacsony vércukorszint) oka.

Milyen esetben javasolt a vizsgálat elvégzése?

A szakorvos legtöbb esetben azért rendeli el a vizsgálatot, hogy kiderítse a kórós vércukor eltérések okát, illetve ha a betegnek hipoglikémiás tünetei vannak, pl. szívdobogás, izzadékonyság, éhség, stb.

Milyen mintára van szükség a vizsgálathoz?

A vizsgálathoz vénából vett vérmintára van szükség.

Mire utalhat az eredmény?

Ha túl magas az inzulinszint, az utalhat többek között akromegáliára (növekedési hormon túltermelődése felnőttkorban), Cushing-szindrómára (mellékvesekéreg túlműködése), de inzulinóma, inzulin rezisztencia és elhízás esetén és emelkedhet a szintje.

Alacsony inzulinszint (hipoglikémia) diabétesz és hypopituitarismus (agyalapi mirigy csökkent aktivitása) esetén mérhető.

diabetes-2583569_1920-700x600

Mi a teendő a vizsgálat után?

A vizsgálattal önmagában nem diagnosztizálható egy betegség sem, a kapott lelettel minden esetben keressen fel belgyógyász vagy hematológus szakorvost a pontos diagnózis és a szükséges terápia meghatározása érdekében.

Inzulin - Medicover