Skip to content Skip to footer

Homocisztein

A homocisztein az egyik fehérjefelépítő aminosav, a cisztein képződésének egy köztiterméke. Magas szintjét a vérben összefüggésbe hozták kardiovaszkuláris betegségekkel (koszorúér-betegséggel, érelmeszesedéssel, plakk képződéssel, szívrohammal, stroke-kal stb.). Mivel összességében egy agresszív molekula, további problémákat is tud okozni (terhességi komplikációkat, depressziót, magas vérnyomást, veseproblémákat, vitamin felszívódási gondokat stb.).

Mit mutat a vizsgálat?

A vizsgálat megmutatja a vérben jelen lévő homocisztein mennyiségét. Miután a homocisztein széleskörben károsíthatja a szöveteket, önállóan nem alkalmas specifikus diagnózis felállítására, így mindenképpen kiegészítő vizsgálatokkal együtt célszerű a vizsgálatot elvégeztetni.

Milyen esetben javasolt a vizsgálat elvégzése?

Koszorúér-betegség kiszűrése esetén javasolt lehet a vizsgálat elvégzése. Alacsony B vitamin, illetve folsav kezelés hatékonyságának ellenőrzése esetén, továbbá terhesség során is érdemes a vizsgálatot elvégeztetni. Miután számos betegségben felmerül a magas homocisztein szint lehetősége, általános szűrővizsgálatnak is alkalmas.

Milyen mintára van szükség a vizsgálathoz?

A vizsgálathoz vénából vett vérmintára van szükség.

Mire utalhat az eredmény?

Magas szintje a vérben fokozott kockázatot jelenthet szívrohamra, stroke-ra, továbbá vetélésre, neurodegeneratív betegségre (pl. Alzheimer-kór) és vitamin (főként B6 és B12 vitamin) felszívódási zavarra is. A vizsgálati eredményt érdemes más, szerv- és szövetspecifikus markerek kontextusában értelmezni.

Mi a teendő a vizsgálat után?

A vizsgálattal önmagában nem diagnosztizálható egy betegség sem, a kapott lelettel minden esetben keressen fel szakorvost a pontos diagnózis és a szükséges terápia meghatározása érdekében.

Homocisztein - Medicover