Skip to content Skip to footer

  +36 1 465 3100      +36 1 465 3131      kapcsolat@medicover.hu

HbA1c

A hemoglobin A1C, vagy más néven glikohemoglobin, a vörösvérsejtekben található fehérje molekula, melynek feladata az oxigénszállítás és a vér vörössé színezése. Ez a molekula glükózt köt, arányos mértékben a vércukor koncentrációjával. Mivel a vörösvérsejtek élettartama kb. három hónap, így a HbA1c megfelelően ki tudja mutatni az átlagos vércukor koncentrációt a szervezetben a vizsgálatot megelőző 6-8 hétben.

Mit mutat a vizsgálat?

A vizsgálat megmutatja a szervezet átlagos vércukorszintjét az elmúlt kb. 100 napra vonatkozóan.

Milyen esetben javasolt a vizsgálat elvégzése?

A HbA1c értékének mérését diabéteszes pácienseknél alkalmazzák leginkább a betegség nyomon követésére, de új diagnosztikai felhasználása a tesztnek nem diabeteszes, egészséges egyének vizsgálata. Az emelkedett érték a 3 hónapos időszak szénhidrát anyagcseréjéről ad információt.

Segítségével felismerhető a prediabétesz (a cukorbetegséget megelőző állapot), illetve maga a diabéteszes állapot is diagnosztizálható.

Milyen mintára van szükség a vizsgálathoz?

A vizsgálathoz vénából vett vérmintára van szükség.

Mire utalhat az eredmény?

A HbA1c értéke nemtől, kortól és egyéb tényezőktől függ. Értékét százalékban kapjuk meg. Már diagnosztizált diabétesz esetén a célérték a 6-7% megtartása. Normál érték 5,6% alatt van, prediabéteszről 5,7-6,5% között beszélhetünk, 6,5% felett pedig diabétesz áll fenn.

Mi a teendő a vizsgálat után?

A vizsgálattal önmagában nem diagnosztizálható egy betegség sem, a kapott lelettel minden esetben keressen fel belgyógyász vagy diabetológus szakorvost a pontos diagnózis és a szükséges terápia meghatározása érdekében.

HbA1c - Medicover
Elérhetőségek

Üzenjen nekünk!

close-link