Skip to content Skip to footer

  +36 1 465 3100      +36 1 465 3131      kapcsolat@medicover.hu

Fruktózamin

A fruktózamin egy glikált fehérje. A glikált fehérjék úgy jönnek létre, hogy a vér glükóz molekulái állandóan kapcsolódnak a vörösvértestek hemoglobinjaival (vagy albuminnal, esetleg egyéb szérumfehérjékkel). Ennek a folyamatnak glikolizáció a neve. A glükóz szintjével egyenes arányban glikolizálódnak a fehérjék, tehát minél több glükóz van a vérben, annál több fehérje glikolizálódik, ezáltal glikát fehérjék keletkeznek.

Ezek a molekulák egészen addig megmaradnak a vérben, amíg a vörösvértestek élettartama le nem jár, és megmutatják a vér átlagos glükózkoncentrációját. Mivel a vörösvértestek körülbelül 3 hónapig élnek, ennek az időszaknak az átlagos vércukorszintjét a HbA1c mérésével lehet kimutatni. Ezzel ellentétben a szérumfehérjék rövidebb élettartamúak, nagyjából 2-3 hét után bomlanak le, így a fruktózamin ennek a rövidebb időszaknak az átlagos glükóz szintjét mutatja meg.

Mit mutat a vizsgálat?

A vizsgálat megmutatja a szervezet átlagos vércukorszintjét az elmúlt kb. 14-21 napra vonatkozóan.

Milyen esetben javasolt a vizsgálat elvégzése?

A fruktózamin értékének mérését diabéteszes pácienseknél alkalmazzák leginkább a diabétesz terápiájának és diétájának követésére. Az emelkedett érték a 2-3 hetes időszak szénhidrát anyagcseréjéről ad információt. Főleg akkor alkalmazzák a fruktózamin szint mérését, ha a HbA1c-vel nem lehet monitorozni a betegséget.

A fruktózamin szint mérése célszerűbb lehet a HbA1c-nél vérveszteség és diabéteszes terhesség esetén, illetve ha gyors változtatás történik a cukorbetegség kezelésében.

Fontos kiemelni, hogy a fruktózamin mérésével nem diagnosztizálható a diabétesz.

Milyen mintára van szükség a vizsgálathoz?

A vizsgálathoz vénából vett vérmintára van szükség.

Mire utalhat az eredmény?

Magas fruktózamin szint azt jelenti, hogy a beteg vércukor szintjének szabályozása nem megfelelő: a szervezet túl sok glükózhoz vagy túl kevés inzulinhoz jut.

A normál szint azt mutatja, hogy az adott személy nem cukorbeteg.

Mi a teendő a vizsgálat után?

A vizsgálattal önmagában nem diagnosztizálható egy betegség sem, a kapott lelettel minden esetben keressen fel belgyógyász vagy diabetológus szakorvost a pontos diagnózis és a szükséges terápia meghatározása érdekében.

Fruktózamin - Medicover
Elérhetőségek

Üzenjen nekünk!

close-link