Skip to content Skip to footer

Ferritin

A ferritin egy fehérjemolekula, mely a májban termelődik. Nagy mennyiségű vasmolekula megkötésére képes, ezért alapvető funkciója van a vas tárolásában, így a vasháztartás egyensúlyának fenntartásában is. Legnagyobb arányban a szöveti vasraktárakban van jelen, a vérplazmában kisebb mennyiségben fordul elő, ám vérvizsgálat segítségével így is pontos képet ad a szervezet raktározott vasmennyiségéről.

Mit mutat a vizsgálat?

A ferritin szint meghatározása a szervezet vassal való telítettségét mutatja meg, hogy a szervezet mennyi vastartalékkal rendelkezik, illetve információt adhat a vashiány mértékéről is. Általában vas, transzferrin, valamint a teljes vaskötő kapacitás vizsgálatával egyidejűleg végzik.

Milyen esetben javasolt a vizsgálat elvégzése?

Leggyakrabban vashiányra utaló vérkép (alacsony hemoglobin és hematokrit érték, kisebb és halványabb vörösvértestek), vagy tünetek esetén rendeli el a szakorvos a vizsgálatot vas és transzferrin szint meghatározással együtt.

A vizsgálat segítségével már a vashiányos állapot tüneteinek megjelenése előtt kimutatható a vas alacsonyabb szintje a szervezetben, ezáltal maga a betegség is.

Milyen mintára van szükség a vizsgálathoz?

A vizsgálat elvégzéséhez vénából vett vérminta szükséges.

A mintavételhez nem szükséges éhgyomor.

Laborvizsgálat vérvétel
Laborvizsgálat vérvétel

Mire utalhat az eredmény?

Az alacsony ferritin szint a szervezet vasraktárainak kimerülésére utal, melynek hátterében vashiánnyal járó vérszegénység, pajzsmirigy-alulműködés, vagy lisztérzékenység is állhat.

Emelkedett ferritin szint a szervezet vassal való telítettségére utal. Ezt okozhatja hemokromatózis, gyulladásos kórképek, illetve bizonyos daganattípusok is. Szintje gyakran megemelkedik olyan szervek károsodása esetén is, melyek viszonylag sok ferritint tartalmaznak (máj, lép, csontvelő).

Mi a teendő a vizsgálat után?

A leleten szereplő érték csak más vizsgálati tételek eredményével együtt értelmezhető pontosan, ezért a diagnózis felállításához és a terápia meghatározásához minden esetben keresse fel a vizsgálatot elrendelő szakorvost, vagy kezelőorvosát.

Ferritin - Medicover