Skip to content Skip to footer

C-reaktív protein (CRP)

A C-reaktív protein (CRP) egy fehérje, melyet a máj termel. Bakteriális fertőzések, szöveti sérülések illetve gyulladásos folyamatok során kerül a véráramba, ahol felismeri a károsodott, vagy testidegen sejtek speciális membránfehérjéjét, amihez hozzákapcsolódik. Ezáltal a falósejtek felismerik az eltávolítandó sejteket és bekebelezik azokat.

A CRP hozzájárul a fertőzések leküzdéséhez, valamint segít eltávolítani a vérből a szövetek sérülése nyomán megjelenő toxikus anyagokat.

Mit mutat a vizsgálat?

Fertőzés vagy gyulladás esetén pár órán belül a normál érték tíz, de akár százszorosára is emelkedhet a CRP szint, ami pontosan követi a gyulladásos állapot változását. Ezért a szervezetben jelenlevő gyulladásos folyamatok (pl. autoimmun állapotok, mint a gyulladásos bélbetegségek, rheumatoid arthritis), valamint vírusok, baktériumok, vagy gombák okozta fertőzések jelenlétének megállapítására, illetve lefolyásuk nyomon követésére és a kezelés hatékonyságának meghatározására egyaránt alkalmas a vizsgálat.

A vizsgálat azonban nem specifikus, nem mutatja ki a gyulladás helyét, se az esetleges kórokozót, így önmagában nem alkalmas egy-egy betegség diagnosztizálására.

Laborunkban a nagy érzékenységű (high sensitive) hs-CRP tesztet végezzük, melynek eredménye a szívelégtelenségek kockázatának megállapítására is szolgálhat.

Milyen esetben javasolt a vizsgálat elvégzése?

A CRP szint meghatározását leggyakrabban valamilyen betegség miatt a háttérben meghúzódó gyulladás felderítésére, illetve akut gyulladás gyanúja esetén (pl. műtétet követően) a fertőzés korai felismerésére rendeli el a szakorvos.

A vizsgálat segítségével továbbá monitorozható egyes autoimmun betegségek (rheumatoid arthritis, lupus, colitis ulcerosa, Crohn betegség) lefolyása és a kezelés hatékonysága is.

Milyen mintára van szükség a vizsgálathoz?

A vizsgálat elvégzéséhez vénából vett vérminta szükséges.

Mire utalhat az eredmény?

Ha a CRP érték a normál tartományban van, illetve nagyon alacsony, nincs a szervezetben gyulladás.

A jelentősen emelkedett CRP érték a szervezetben jelen lévő gyulladásra, illetve heveny fertőzésre utal, amit okozhatnak vírusok, baktériumok, vagy gombák is. Ezek pontos okát további vizsgálatok segítségével lehet meghatározni.

Enyhén emelkedett CRP érték szív- és érrendszeri betegségek kialakulásával hozható összefüggésbe. Ilyen esetben kivizsgálás céljából javasolt felkeresni kardiológiai szakrendelést.

Mi a teendő a vizsgálat után?

A kapott lelet önmagában nem jelent diagnózist, minden esetben szükség van további vizsgálatok elvégzésére is, hogy a gyulladás illetve fertőzés pontos oka meghatározható legyen. A lelettel keresse fel a vizsgálatot elrendelő szakorvost, vagy kezelőorvosát, aki a megfelelő terápiát fogja javasolni.

C-reaktív protein (CRP) - Medicover