Skip to content Skip to footer

  +36 1 465 3100      +36 1 465 3131      kapcsolat@medicover.hu

CK-MB meghatározása

A CK, vagyis kreatinin-kináz egy enzim, mely a sejtek energia termeléséért felel. Három izoenzime (típusa) van:

  • CK-MM: váz- és szívizomban található
  • CK-BB: leginkább az agyban és a simaizmokban (pl. méh) van jelen
  • CK-MB: főleg a szívizomban, de kisebb mennyiségben a vázizomban is megtalálható

A CK-MB enzim szintjének meghatározásával diagnosztizálható a szívinfarktus és egyéb szívizomkárosodás, illetve elválasztható a váz- és szívizomkárosodás is, ugyanis izomkárosodás esetén a CK az izomsejtekből a véráramba kerül, ahol normál esetben nem mutatható ki nagy mennyiségben, többnyire csak a CK-MM van jelen kis mennyiségben (a BB majdnem soha). Ebből adódik, hogy ha emelkedett a CK szint, a CK-MB teszt segít megkülönböztetni, hogy a növekedést szív- vagy vázizomkárosodás okozza. A CK-MB jellemzően csak akkor jelenik meg a véráramban, ha szívizomkárosodás van a szervezetben.

Érdemes azonban kiemelni, hogy manapság inkább a troponin szintjének mérését használják szívizomkárosodás kimutatására és nyomon követésére.

Mit mutat a vizsgálat?

A vizsgálat megmutatja a CK-MB enzim szintjét a vérben.

Milyen esetben javasolt a vizsgálat elvégzése?

A CK-MB szint meghatározását akkor kérheti a szakorvos magas CK szint esetén, hogy kiderítse, az emelkedést a váz- vagy a szívizom károsodása okozza. Szívinfarktus-gyanú, mellkasi fájdalom, de nem specifikus tünetek (pl. légszomj, szédülékenység) esetén is elrendelheti.

Szívinfarktus esetén kb. 3-6 órával a mellkasi fájdalom kezdete után emelkedik meg a CK-MB szint, fél-egy nap elteltével a legmagasabb, majd két-három nap múlva csökken vissza a normális szintre.

Milyen mintára van szükség a vizsgálathoz?

A vizsgálathoz vénából vett vérmintára van szükség.

Mire utalhat az eredmény?

Mivel a CK-MB általában nem, vagy csak nagyon kis mennyiségben mutatható ki a vérből, emelkedett CK és CK-MB szint lezajlott szívinfarktusra utalhat, de a szívizom bármely jellegű károsodása is okozhat emelkedett CK-MB szintet, illetve a vesefunkció csökkenése is.

Hogyan készüljek a laborvizsgálatra?

Mivel a CK-MB kis mennyiségben vázizomban is jelen van, ezt a fajta izmot ért károsodás is növelheti a szintjét, elfedve a szívinfaktus okozta emelkedést, ha egyszerre történik a kétféle károsodás.

Alacsony CK-MB szint csökkent izomtömeg esetén alakul ki.

Mi a teendő a vizsgálat után?

A vizsgálattal önmagában nem diagnosztizálható egy betegség sem, a kapott lelettel minden esetben keressen fel belgyógyász vagy hematológus szakorvost a pontos diagnózis és a szükséges terápia meghatározása érdekében.

CK-MB meghatározása - Medicover
Elérhetőségek

Üzenjen nekünk!

close-link