Skip to content Skip to footer

Cink

A cink esszenciális nyomelemként számos élettani funkció fenntartásában részt vesz. Bár csak kis mennyiségben van szüksége a szervezetnek rá, hiánya sok kellemetlen tünet kiváltó oka lehet. Legfontosabb funkciója a sejtmembránok ellenálló képességének fenntartása, ugyanis ha a sejtek ellenálló képessége sérül, az kihatással van a test valamennyi működési funkciójára.

A sejtek életképességének csökkenése befolyásolja az immunrendszer működését, a vércukorszint szabályozását. Hatással van a hormonháztartás és az anyagcsere megfelelő fenntartására. A cink részt vesz továbbá az egészséges mennyiségű és minőségű spermiumok előállításában. Megoldást jelenthet a prosztata megnagyobbodás tüneteinek enyhítésében is.

A bőrre gyakorolt jótékony hatása is jelentős, mivel csökkenti az aknék, pattanások megjelenését, és gyorsítja a sebgyógyulást.

Mit mutat a vizsgálat?

A cink vérben lévő mennyiségi jelenlétét vizsgáljuk.

Milyen esetben javasolt a vizsgálat elvégzése?

Az orvos az alábbi esetekben rendelheti el a cink értékének meghatározását:

Milyen mintára van szükség a vizsgálathoz?

A vizsgálathoz vénából vett vérmintára van szükség.

Női nemi hormonok labor

Mire utalhat az eredmény?

Klinikai értelemben az emelkedett érték csak akkor bír jelentőséggel, ha az megzavarja a szervezet rézfelvételi folyamatát – ennek eredményeként kialakulhatnak neurológiai rendellenességek.

A csökkent érték viszont számtalan rendellenességre utalhat:

Mi a teendő a vizsgálat után?

A vizsgálattal önmagában nem diagnosztizálható egy betegség sem, a kapott lelettel minden esetben keressen fel belgyógyász vagy hematológus szakorvost a pontos diagnózis és a szükséges terápia meghatározása érdekében.

Cink - Medicover