Skip to content Skip to footer

Anti-Streptolizin titer

Az anti-streptolizin O (ASO) egy ellenanyag (antitest), amit az A-csoportú Streptococcus streptolizin O nevű hemolitikus toxinja (vérsejtromboló méreg) ellen állít elő a beteg szervezete. Az ASO mellett még az anti-DNáz-B (DNS-t bontó bakteriális enzim) az egyik legfontosabb ellenanyag a számos antitest közül, amit az immunrendszer termel a baktérium ellen.

A Streptococcus baktérium elnevezése a görög sztreptosz, azaz gyöngysor vagy lánc, illetve kokkosz (bogyó) szavak összetételéből származik. Neve arra a tulajdonságára utal, hogy a gömb alakú baktériumok az egy irányban történő osztódás következtében gyöngyszerű alakzatot képeznek. A Streptococcus baktériumnemzetségbe több faj tartozik, melyeket vérsejtbontó (hemolitikus) tulajdonságaik alapján három kategóriába sorolhatunk: α-hemolizáló, β-hemolizáló és γ-hemolizáló Streptococcus.

A β-hemolizáló Streptococcus A csoportja bakteriális torokgyulladást okoz leginkább, de különböző bőrbetegségeket, mint például orbáncot is előidézhet. Ha a Streptococcus fertőzést nem ismerik fel és kezelik időben, szövődményekkel járhat, főleg kisgyermekek esetében, mint például reumás láz vagy glomerulonefritisz (veseszövet-gyulladás).

Mit mutat a vizsgálat?

A vizsgálat megmutatja a vérben található ASO mennyiségét.

Milyen esetben javasolt a vizsgálat elvégzése?

A vizsgálatot akkor rendeli el a szakorvos, ha felmerül a reumás láz vagy glomerulonefritisz gyanúja, illetve, ha a betegnek korábban már volt torokgyulladása vagy egyéb Streptococcus fertőzése. A reumás láz tünetei közé tartozik többek között a láz, kis bőr alatti csomók, ízületi fájdalom, míg a glomerulonefritiszre az ízületi fájdalom mellett vérvizelés, fáradtság és kiütések jellemzők.

Milyen mintára van szükség a vizsgálathoz?

A vizsgálathoz vénából vett vérmintára van szükség.

Mire utalhat az eredmény?

ASO ellenanyag a fertőzést követő 1 hónapban termelődik és hosszú ideig kimutatható. Rendkívül alacsony vagy negatív titer, azaz ellenanyagszint, azt jelentheti, hogy a páciens nem esett át A-csoportú Streptococcus fertőzésen a közelmúltban, míg a magas szint nem régi fertőzésre utalhat.

Mi a teendő a vizsgálat után?

A vizsgálattal önmagában nem diagnosztizálható egy betegség sem, a kapott lelettel minden esetben keressen fel belgyógyász vagy hematológus szakorvost a pontos diagnózis és a szükséges terápia meghatározása érdekében.

Anti-Streptolizin titer (AST) - Medicover