Skip to content Skip to footer

Alfa-amiláz

Az alfa-amiláz a keményítő cukrokká bontását végző enzimcsalád, az amilázok egyik típusa, melyet a nyálmirigyek és a hasnyálmirigy termel. A vizsgálatot elsősorban a hasnyálmirigy funkciójának vizsgálatára és a hasnyálmirigy megbetegedéseinek diagnosztizálására alkalmazzák.

Mit mutat a vizsgálat?

Az alfa-amiláz szintjének vizsgálata alkalmas arra, hogy meghatározzuk az enzim aktivitását. Ennek kifejezetten a hasnyálmirigy megfelelő működésének felderítése során van jelentősége, hiszen az étel a szájban csak rövidebb ideig van jelen. A hasnyálmirigy által termelt enzimekre így nagyobb feladat hárul az ételben lévő keményítő és cellulóz emésztése során.

Milyen esetben javasolt a vizsgálat elvégzése?

Hasnyálmirigy megbetegedésének gyanúja esetén, melynek tünetei lehetnek az étvágytalanság, hányinger, erős hasi fájdalom, láz.

Milyen mintára van szükség a vizsgálathoz?

A vizsgálathoz vénából vett vérmintára van szükség.

A vizsgálatot megelőzően bizonyos gyógyszerek alkalmazását (vízhajtó, aszpirin, szájon át szedett fogamzásgátló tabletta, szteroidok) javasolt kerülni. Ezek ideiglenes elhagyásáról minden esetben konzultáljon a vizsgálatot elrendelő szakorvossal.

Mire utalhat az eredmény?

Fontos kiemelni, hogy bármerre is térjen el a kapott eredmény, pontos diagnózist csak több érték együttes vizsgálatával lehet felállítani.

A magas alfa-amiláz szint hátterében többnyire akut hasnyálmirigy gyulladás állhat. Akut hasnyálmirigy gyulladás diagnosztizálásához az amiláz szint mellett a lipáz nevű hasnyálmirigy enzim szintjét is mérik. Hasnyálmirigy gyulladás esetén az amiláz szint akár öt-tízszerese is lehet a normál értéknek. Emelkedett amiláz szint utalhat továbbá hasnyálmirigy rákra, petefészekrákra, tüdőrákra, bélelzáródásra, perforált fekélyre vagy mumpszra.

A csökkent alfa-amiláz érték a hasnyálmirigy károsodására, vesebetegségre, vagy terhességi toxikózisra utalhat.

Mi a teendő a vizsgálat után?

A vizsgálattal önmagában nem diagnosztizálható egy betegség sem, a kapott lelettel minden esetben keressen fel belgyógyász vagy hematológus szakorvost a pontos diagnózis és a szükséges terápia meghatározása érdekében.

Alfa-amiláz - Medicover