Skip to content Skip to footer

  +36 1 465 3100      +36 1 465 3131      kapcsolat@medicover.hu

Hepatitis E vírus (HEV) – IgG és IgM ellenanyag vizsgálata

Új teszttel nézzük a hepatitis E vírus (HEV) ellenanyagait. A vírusnak 8 genotípusát ismerjük, de csak az 1-es, 2-es, 3-as és 4-es genotípusnak van jelentősége, ez képes ugyanis az embert megfertőzni.

A HEV a hepatitis E betegség okozója, mely leggyakrabban 2-6 hét alatt magától gyógyul, de bizonyos esetekben akut májgyulladást okozhat, aminek súlyos következményei is lehetnek.

Az 1-es és 2-es genotípusú vírus (HEV-1 és HEV-2) orofekális úton okoz fertőzést (székletből kerül fogyasztott élelmiszerbe, így a szájon keresztül a szervezetbe), leggyakrabban szennyezett ivóvízzel, illetve élelmiszerrel. A 3-as és 4-es genotípusú vírusok (HEV-3 és HEV-4) jellemzően állatok közvetítésével kerülnek át emberre, leggyakrabban fertőzött disznótól/vaddisznótól, ráktól és kagylótól, illetve ezek „húsának” fogyasztásától.

A HEV-1 és HEV-2 fertőzés agresszívabb, akut hepatitist is okozhat. A fertőzés legnagyobb kockázata a terhesség 3. trimeszterében van, ahol a halálozási ráta eléri a 25%-ot. Általában 30 év alattiakban alakul ki a betegség. Krónikus hepatitist ennél a két genotípusnál eddig nem írtak le.

A HEV-1 és HEV-2 felelős leggyakrabban a járványok és a szórványos esetek kialakulásáért. Ezek jellemzően olyan helyeken történnek, ahol az általános higiénia alacsonyabb (pl. háborús zónákban, menekült táborokban). Ahol fejlettebb higiéniás állapotok uralkodnak, nem jellemző a hepatitis E kialakulása. Ezeken a helyeken a fertőzött állati hús fogyasztása okozhat gondot, és ekkor jellemzően a HEV-3 a fertőző ágens.

A HEV-3 és HEV-4 okozta fertőzés inkább középkorúakban és idősekben okoz betegséget. A halálozási ráta esetükben  5-10%. A fertőzés neurológiai eltéréseket, hematológiai betegséget, vesebetegséget, pancreatitist (hasnyálmirigy-gyulladást) és autoimmun betegségeket is okozhat. Krónikus hepatitis elsősorban immunszuprimált, transzplantált és malignus betegségekben szenvedőkön alakul ki.

Általában 2-10 hét alatt lezajlik a hepatitis E betegség. Jellemzően 15-40 éves kor közötti felnőttekben alakul ki diagnosztizált fertőzés. Ennél fiatalabb gyerekeknél általánosan tünetmentes, vagy enyhe tüneteket okoz.

Mit mutat a vizsgálat?

A HEV-1, -2, -3 és -4 genotípusa ellen termelt IgM ellenanyag a fertőzés után 1-4 héttel válik kimutathatóvá és kb. 3 hónapig marad pozitív. A HEV-1, -2, -3 és -4 genotípusa ellen termelt IgG ellenanyag a fertőzés után 1 hónaptól kb. 1 évig mutatható ki.

Laboratóriumunk HEV-1, -2, -3 és -4 elleni IgM és IgG ellenanyagot mutat ki.

Milyen esetben javasolt a vizsgálat elvégzése?

Hepatitis E vírussal való fertőzés gyanúja esetén (láz, csökkent étvágy, émelygés, hányás, hasfájás, viszketés, bőrtünetek, sárgaság, sötét vizelet, világos széklet, megnövekedett máj stb.), heveny hepatitis tüneteinek meglétekor, illetve a májfunkciós enzimek értékeinek eltérésekor. A gyanút fokozhatja környezetben élők igazolt HEV fertőzöttsége vagy más hepatitis vírusokkal történt fertőzés kizárása.

Milyen mintára van szükség a vizsgálathoz?

A vizsgálathoz vénából vett vérmintára van szükség.

Mire utalhat az eredmény?

A pozitív IgM eredmény megerősíti a fennálló, vagy az elmúlt 3 hónapban bekövetkezett fertőzést, míg a negatív eredmény utal a fertőzés hiányára. Átmeneti eredményeket okozhat a fertőzés kezdeti szakasza vagy már a hanyatló fázisban történt mintavétel (több mint 3 hónap). Ilyenkor 4-6 hét múltán ismétlés javasolt.

A pozitív IgG eredmény megerősíti a korábbi fertőzést, míg a negatív eredmény utal a korábbi fertőzés hiányára. Átmeneti eredményt akut vagy korai stádiumban lévő betegség adhat. Ilyen esetben 4-6 hét múltán ismétlés javasolt.

Mi a teendő a vizsgálat után?

A vizsgálattal önmagában nem diagnosztizálható egy betegség sem, a kapott lelettel minden esetben keressen fel belgyógyász vagy infektológus szakorvost, a pontos diagnózis és a szükséges terápia meghatározása érdekében.

Hepatitis E vírus (HEV) – IgG és IgM ellenanyag vizsgálata - Medicover
Elérhetőségek

Üzenjen nekünk!

close-link