Skip to content Skip to footer

  +36 1 465 3100      +36 1 465 3131      kapcsolat@medicover.hu

Borrelia antitestek kimutatása ELISA-val és Western blottal

A Lyme-kórt, vagy más néven borreliózist a Borrelia csoportba tartozó baktériumok okozzák, melyet kullancsok terjesztenek. A borreliák a kullancs gyomrában szaporodnak, és az ember szervezetébe vagy a legalább 24 órája tartó vérszívás után, vagy a kullancs eltávolításakor kerülhetnek.

Mit mutat a vizsgálat?

Tesztjeinkkel a Borrelia baktériumok ellen termelődött IgG és IgM típusú ellenanyagokat vizsgáljuk. A betegség első fázisában mutatható ki az IgM, amit az IgG antitest néhány hét után felvált.

A Borrelia antitestek ELISA vizsgálata valamennyi Borrelia antigén ellen termelt antitestet együtt méri. Eredményként számértéket adunk ki külön az IgG-re és külön az IgM-re.

A Borrelia antitestek Western Blot vizsgálata során számos antitestet tudunk elkülönítve kimutatni. Laboratóriumunkban 3 Borrelia faj (Borrelia afzelii, Borrelia burgdorferi és Borrelia garinii) ellen termelődött IgG és IgM típusú antitesteket mérjük, és az pozitív eredményeket külön-külön taglalva leletezzük.

Milyen esetben javasolt a vizsgálat elvégzése?

Abban az esetben lehet szükség a vizsgálat elvégzésére, ha kezelőorvos a fizikális vizsgálat és a tünetek alapján úgy véli, hogy a páciens Lyme-kórban szenved. A kullancs csípés helyén látható jellegzetes „kokárdaszerű” bőrpír mellett a tünetek az alábbiak lehetnek:

  • Láz
  • Hidegrázás
  • Fejfájás
  • Fáradtság
  • Duzzadt nyirokcsomók
  • Izom- és ízületi fájdalmak
  • Merev nyak
  • Szúró fájdalom a kézben és a lábban

Milyen mintára van szükség a vizsgálathoz?

A vizsgálathoz vénából vett vérmintára van szükség.

Mire utalhat az eredmény?

A negatív eredmény azt jelenti, hogy a szervezetben nem található antitest, ez azonban nem zárja ki egyértelműen a Lyme-kór fertőzést. Ennek oka, hogy az antitestek csak hetek múlva jelennek meg a szervezetben. A pozitív eredmény megfelelő tünetek esetén Lyme borreliozisra utalhat. Az ellenanyagok gyakran akár évekkel a fertőzés után is kimutathatók a szervezetben, ezért tünetek hiányában a pozitív eredmény nem bizonyítja a zajló Borrelia fertőzést.

Mi a teendő a vizsgálat után?

A vizsgálatot követően kapott lelet önmagában nem jelent diagnózist, ezért az eredmények kiértékeléséhez és a további teendők meghatározásához minden esetben keresse fel kezelőorvosát.

Borrelia antitestek kimutatása - Medicover
Elérhetőségek

Üzenjen nekünk!

close-link