Skip to content Skip to footer

  +36 1 465 3100      +36 1 465 3131      kapcsolat@medicover.hu

A QuantiFeron-TB-Gold Plus teszt a Mycobacterium tuberculosis baktérium által okozott fertőzések kimutatására alkalmas immunológiai teszt. A betegség látens időszakában is alkalmas a fertőzés kimutatására.

A tuberkulózis egy olyan, Mycobacterium tuberculosis elnevezésű baktérium okozta betegség, mely cseppfertőzés útján terjed. Többnyire a tüdőt támadja meg, de az egész szervezetre is kiterjedhet. Kóros elváltozásokat idézhet elő a csontokban, a nyirokcsomókban illetve az agy egyes területein. A tuberkulózis fertőzésnél az inaktív, úgynevezett hordozó szakaszban nem észlelhetők a tünetek. Ezt a szakaszt (inaktív hordozó fázis) más néven látens TB fertőzésnek nevezzük, mely hetekig, hónapokig, bizonyos esetekben akár évekig is tarthat.

Amikor a fertőzés aktív fázisba lép, véres köpet, éjszakai izzadás, sok esetben szűnni nem akaró, krónikus köhögés, valamint hirtelen testsúlycsökkenés lép fel a páciensnél.

Mi a vizsgálat célja?

A vizsgálat a látens tuberkulózis diagnosztizálását segíti elő.

Hematológiai és véralvadási vizsgálatok
Női nemi hormonok labor

Milyen esetben javasolt a vizsgálat elvégzése?

A quantiferon teszt elvégzésére az alábbi esetekben kerülhet sor:

– Amennyiben fennáll a Mycobacterium tuberculose baktérium által okozott fertőzés gyanúja

– Látens TBC fertőzés igazolására és/vagy kizárására immunszupresszív kezelés (olyan terápia, mely az immunrendszer működését csökkenti) előtt és alatt.

– Ismert aktív TBC fertőzött pácienssel való érintkezést követően

Milyen mintára van szükség a vizsgálathoz?

A vizsgálathoz vénából vett vérmintára van szükség.

Mire utalhat az eredmény?

Pozitív eredmény esetén nagy valószínűséggel látens tuberkulózisról beszélhetünk a páciensnél, azonban ennek megerősítéséhez a további vizsgálatok (tenyésztési eredmények, röntgenfelvétel) eredményeire is szükség lehet.

Mi a teendő a vizsgálat után?

Kérjük, az eredménnyel minden esetben keresse fel a vizsgálatot elrendelő szakorvost, hiszen a pontos diagnózishoz adott esetben a további vizsgálatok eredményeit is figyelembe kell venni.

Quantiferon teszt a tuberkulózis kimutatására - Medicover
Elérhetőségek

Üzenjen nekünk!

close-link