Skip to content Skip to footer

  +36 1 465 3100      +36 1 465 3131      kapcsolat@medicover.hu

CCP antitest

A ciklikus citrullinált peptid (CCP) antitest olyan fehérje, amelyet az immunrendszer termel a saját szövetek ellen, vagyis egy úgynevezett autoantitest.

A fehérjék egy része specifikus módosításon megy keresztül, ami során az egyik építőelem, az arginin, módosul citrullinná. Ez egy természetes folyamat, ám a módosulás befolyásolja a fehérje korábbi háromdimenziós formáját, térszerkezetét. Az immunrendszer ezt hibásan idegenként ismeri fel, és CCP ellenes antitesteket kezd termelni.

Az CCP ellenes antitest diagnosztikai jelentőségét a rheumatiod arthritisben írták le, ugyanis a betegség korai szakaszában is már megjelenik a vérben, így egy korai diagnózis lehetővé teszi a betegség hatékony kezelését. Ez egy autoimmun betegség, ami az ízületek gyulladásos elváltozását, torzulását okozza, és a teljes populáció megközelítően 1%-át érinti.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Üzenjen nekünk!

Ügyfélszolgálatunk készséggel válaszol!

Mit mutat a vizsgálat?

A vizsgálat megmutatja a vérben keringő CCP antitestek mennyiségét, ezzel segítve a rheumatoid arthritis autoimmun betegség korai diagnózisát, hiszen a CCP autoantitest megjelenhet évekkel a betegség kialakulása előtt.

Milyen esetben javasolt a vizsgálat elvégzése?

Abban az esetben javasolt a vizsgálat elvégzése, ha a páciensnek ízületi gyulladásos tünetei vannak, és feltételezhető, hogy rheumatoid arthritisben szenved.

Milyen mintára van szükség a vizsgálathoz?

A vizsgálathoz vénából vett vérmintára van szükség.

Mire utalhat az eredmény?

A pozitív eredmény igazolhatja a rheumatoid arthritis betegség meglétét, azonban más autoimmun betegségre is utalhat az emelkedett CCP ellenes antitest szint, így minden esetben szükséges szakorvos véleményét kikérni.

Mi a teendő a vizsgálat után?

A vizsgálattal önmagában nem diagnosztizálható egy betegség sem, a kapott lelettel minden esetben keressen fel szakorvost a pontos diagnózis és a szükséges terápia meghatározása érdekében.

CCP antitest - Medicover
Elérhetőségek

Üzenjen nekünk!

close-link