Skip to content Skip to footer

  +36 1 465 3100      +36 1 465 3131      kapcsolat@medicover.hu

Anti-dsDNA, DNS ellenes antitest

Normális esetben az antitestek, az immunrendszer részeként, a szervezetet érő támadásokkal szembeni védelemben vesznek részt. Abnormális helyzetekben azonban az immunrendszer a saját szervezettel szemben is elkezd antitesteket termelni. Ezek az antitestek az úgynevezett autoantitestek, és a hatásuk révén kialakuló tünetegyüttes az autoimmun betegség.

A kettősszálú DNS (angolul double stranded DNA – dsDNA) ellen kialakult antitestek a sejtmag ellen kialakuló antitestek (antinuclear antibodies – ANA) egyike. Jelenléte leggyakrabban a szisztémás lupusz eritematózus (SLE) nevű autoimmun kórképre utal.

Az SLE leggyakrabb tünetei a fáradtság, fáradékonyság, bőrkiütések, láz, ízületi fájdalom és duzzanat, súlyosabb esetben szervi elégtelenségek, veseproblémák, fejfájás, tudatzavar, vérzékenység és érgyulladás is kialakulhat. A tünetek intenzitása hullámzó, két aktívabb periódus között akár hosszabb tünetmentes időszak is lehet.

Mit mutat a vizsgálat?

Az anti-dsDNA ellenanyag vizsgálat kimutatja az autoantitesteknek a jelenlétét a vérben, ami autoimmun betegség fennállására utalhat. Amennyiben a tünetek SLE-re utalnak, a dsDNA elleni antitestek hiánya nem zárja ki a betegséget. Magas ellenanyag szint aktív autoimmun betegségre utal.

Milyen esetben javasolt a vizsgálat elvégzése?

A dsDNA elleni antitest vizsgálat abban az esetben lehet javasolt, ha a beteg tünetei vagy más eredményei alapján felmerül az autoimmun betegség, azon belül is az SLE gyanúja.

A tünetek az alábbiak lehetnek:

  • fáradékonyság,
  • bőrkiütések, pl. arcon,
  • ízületi fájdalom,
  • testsúlyproblémák,
  • idegrendszert érintő eltérések.

Milyen mintára van szükség a vizsgálathoz?

A vizsgálathoz vénából vett vérmintára van szükség.

Mire utalhat az eredmény?

Negatív eredmény SLE gyanú esetén nem zárja ki a betegséget, míg a pozitív eredmény megerősíti azt. A kapott eredményt minden esetben érdemes a tünetekkel és más eredményekkel együtt értelmezni.

Mi a teendő a vizsgálat után?

A vizsgálattal önmagában nem diagnosztizálható egy betegség sem, a kapott lelettel minden esetben keressen fel szakorvost a pontos diagnózis és a szükséges terápia meghatározása érdekében.

Anti-dsDNA, DNS ellenes antitest - Medicover
Elérhetőségek

Üzenjen nekünk!

close-link