Skip to content Skip to footer

  +36 1 465 3100      +36 1 465 3131      kapcsolat@medicover.hu

1-es típusú cukorbetegséghez kapcsolódó autoantitestek vizsgálata

A cukorbetegség, más néven diabétesz, olyan anyagcsere betegség, mely a cukor túlzott felhalmozódását eredményezi a vérben. A sejtek nem tudják feldolgozni, így hasznosítható energiává alakítani a vérben keringő glükózt. Ennek vagy az inzulin termelés hiánya, vagy a sokáig fennálló magas szintű inzulintermelésre válaszul kialakuló érzéketlenség az oka.

Az inzulin egy polipeptid hormon, melyet a hasnyálmirigy Langerhans-szigeteiben található béta sejtek termelnek, és aminek legfontosabb feladata, hogy a sejtek felvegyék a glükózt.

A diabétesznek több típusát különböztetjük meg: 1-es típusú és 2-es típusú cukorbetegség, prediabétesz, illetve terhességi diabétesz. A továbbiakban csak az 1-es típusú cukorbetegséget ismertetjük.

Az 1-es típusú cukorbetegség olyan autoimmun betegség, mely során az immunrendszer idegenként ismeri fel a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeit, és így megtámadja, károsítja azokat. Olyan, úgynevezett autoantitesteket termel az immunrendszer, amelyek az inzulintermelő sejteket ismerik fel, ezáltal azok elpusztítására törekszenek. Az ilyen autoantitestek (ICA (szigetsejt elleni antitest), GAD (glutaminsav dekarboxiláz), IA2 (islet antigén elleni antitest), ZnT8A (cink-transzporter 8 elleni antitest) és IAA (inzulin elleni antitest) az 1-es típusú diabétesz esetében a páciens szervezetében rendszerint kimutathatóak.

Az autoantitestek saját szöveteket támadnak meg és így autoimmun betegségeket okoznak. Az immunrendszer hibás működésekor képződnek, amikor az a saját szövetet idegenként azonosítja.

Az 1-es típusú diabéteszben az autoantitestek jóval a klinikai tünetek megjelenése előtt kimutathatók, de a betegség megjelenése után szintjük jelentősen lecsökken, egyes esetekben ki sem mutathatók.

Az inzulintermelő sejtek pusztulása inzulinhiányhoz vezet, ami a vércukorszint felborulását eredményezi a szervezetben. A sejteknek ugyanis inzulinra van szükségük a glükóz vérből történő felvételéhez. A betegség nem gyógyítható, de megfelelő kezeléssel (injekciós inzulinpótlás) azonban kordában tartható.

Az 1-es típusú cukorbetegséget genetikai hajlam, illetve vírusok (pl. rubeola) idézhetik elő, és sokszor már gyermek és fiatalkorban kialakul. Tünetei hirtelen jelentkeznek:

 • fokozott szomjúság- és éhségérzet,
 • erős fáradtságérzet, dekoncentráció, levertség,
 • fokozott vizeletürítés,
 • magas vércukorszint,
 • hányinger, hasi fájdalom,
 • látás- és tudatzavar, valamint
 • cukor a vizeletben

Laboratóriumunkban számos laborvizsgálat segítségével kideríthető az 1-es típusú diabétesz kockázata, akár már a tünetek jelentkezése előtt évekkel is. IDDM-t (inzulin-dependens diabetes mellitus) igazoló autoantitest profil:

 • Pancreas szigetsejt elleni antitest (ICA)
 • IA2 tirozin foszfatáz elleni antitest
 • Cink transzporter 8 elleni antitest – ZnT8A
 • GAD
 • Inzulin elleni antitest (IAA)
1-es típusú cukorbetegséghez kapcsolódó autoantitestek vizsgálata - Medicover
Elérhetőségek

Üzenjen nekünk!

close-link