Skip to content Skip to footer

Thyreoidea-peroxidáz autoantitest (anti-TPO)

A thyreoidea-peroxidáz (TPO) olyan enzim, amely a pajzsmirigyhormonok (tiroxin – T4 és trijód-tironin – T3) szintézisében játszik fontos szerepet. Az ellene termelt autoantitest (anti-TPO) befolyásolhatja a hormonok (T4 és T3) szintézisét, ám számos esetben tünetmentes a jelenléte. Jelentősége az autoimmun pajzsmirigy betegség diagnosztikájában van.

Mit mutat a vizsgálat?

A laborvizsgálat a thyreoidea-peroxidáz elleni autoantitest vérben található mennyiségét mutatja ki.

Milyen esetben javasolt a vizsgálat elvégzése?

Az anti-TPO vizsgálata minden olyan esetben javasolt, amikor a TSH, a T4 és a T3 értékek a normálistól eltérnek. A vizsgálat eredménye segíthet a pajzsmirigy működésében keletkezett zavar okának megállapításában, és a megfelelő gyógyszeres kezelés kialakításában.

Az anti-TPO szint meghatározása terhesség esetén is szükséges lehet, különösen, amikor diagnosztizált autoimmun betegség (pl. Hashimoto vagy Graves-Basedow kór) fennáll.

Milyen mintára van szükség a vizsgálathoz?

A vizsgálathoz vénából vett vérmintára van szükség.

Mire utalhat az eredmény?

A magas anti-TPO szint azt jelenti, hogy a szervezet ellenanyagokat termel a pajzsmirigy fontos enzimje, a TPO ellen. Ez egy autoimmun folyamat, megfelelő gyógyszeres kezeléssel tünetmentes állapot érhető el.

Mi a teendő a vizsgálat után?

A vizsgálattal önmagában nem diagnosztizálható egy betegség sem, a kapott lelettel minden esetben keressen fel endokrinológus szakorvost a pontos diagnózis és a szükséges terápia meghatározása érdekében.

Thyreoidea-peroxidáz autoantitest (anti-TPO) - Medicover