Skip to content Skip to footer

  +36 1 465 3100      +36 1 465 3131      kapcsolat@medicover.hu

Tesztoszteron

A tesztoszteron nemi hormon (androgén), amely elősegíti a férfi vonások kialakulását. A tesztoszteron a férfiaknál a herékben és mellékvesékben, a nőknél a petefészkekben és a mellékvesékben termelődik.

A tesztoszteron felelős az elsődleges és másodlagos nemi jelleg kialakulásáért (szőrnövekedés, mély hang, libidó, nagyobb izomtömeg, férfiakban a spermiumok termeléséért).

A szervezet az ösztrogént tesztoszteronból állítja elő, így a tesztoszteron jelenléte a nőknél is fontos. Nőknél a vérben keringő tesztoszteron szintje jóval alacsonyabb, mint a férfiaknál. A hormon fontos szerepet tölt be reproduktív és nem-reproduktív szövetek működésében is.

Mit mutat a vizsgálat?

A vizsgálat a vérben keringő tesztoszteron mennyiségét mutatja ki. Szükség lehet a tesztoszteron meghatározás mellett a szabad tesztoszteron mennyiségének meghatározására is. Ez mutatja meg a ténylegesen hatékony hormon szintet.

Milyen esetben javasolt a vizsgálat elvégzése?

A vizsgálat elvégzése abban az esetben javasolt, ha a páciensnél felmerül az infertilitás gyanúja, ha merevedési zavara van, ha korán jelentkeznek a pubertás tünetei, PCOS gyanú esetén vagy egy nőnél, ha férfira jellemző vonások tapasztalhatóak.

Milyen mintára van szükség a vizsgálathoz?

A vizsgálathoz vénából vett vérmintára van szükség.

Mire utalhat az eredmény?

Az eredmény megmutatja a szervezetben keringő tesztoszteron mennyiségét, ami alapján a kezelőorvos fel tudja állítani a pontos diagnózist.

Mi a teendő a vizsgálat után?

A vizsgálattal önmagában nem diagnosztizálható egy betegség sem, a kapott lelettel minden esetben keressen fel szakorvost a pontos diagnózis és a szükséges terápia meghatározása érdekében.

Tesztoszteron - Medicover
Elérhetőségek

Üzenjen nekünk!

close-link