Skip to content Skip to footer

LH

Az LH, más néven a luteinizáló hormon legfontosabb szerepe a menstruációs ciklus szabályozásában van, illetve serkenti a tesztoszteron termelést, valamint a tesztoszteron és a nemi hormonokat megkötő globulin (SHBG) szintézisét.

Mit mutat a vizsgálat?

A magas LH szint beindítja a tüszőrepedést és a petefészek sárgatestjének fejlődését. Vizsgálat a férfiak és nők esetében egyaránt a meddőség lehetséges okának felderítését, a hipofízis vagy ivarmirigyek rendellenességeinek kimutatását célozza.

Milyen esetben javasolt a vizsgálat elvégzése?

Nőknél menstruációs zavar, infertilitás, illetve menopauza, férfikanál infertilitás esetén javasolt a kivizsgálás.

Milyen mintára van szükség a vizsgálathoz?

A vizsgálathoz vénából vett vérmintára van szükség.

Mire utalhat az eredmény?

Nők esetében a kimutatott magas LH érték menopauzára, policisztás ovárium szindrómára (PCOS) és elsődleges petefészek-elégtelenségre utalhat. Alacsony LH szint figyelhető meg másodlagos petefészek működési elégtelenségben, agyalapi mirigy vagy hipotalamusz alulműködésekor, éhezés során, valamint meddőség esetén.

Férfiak esetében a kórosan magas LH-szint és az alacsony tesztoszteronszint a herék alulműködésére, illetve infertilitásra utalhat.

Mi a teendő a vizsgálat után?

A vizsgálattal önmagában nem diagnosztizálható egy betegség sem, a kapott lelettel minden esetben keressen fel szakorvost a pontos diagnózis és a szükséges terápia meghatározása érdekében.

LH - Medicover