Skip to content Skip to footer

Katekolaminok és metanefrinek vizsgálata

A katekolaminok olyan, hasonló szerkezetű hormonok, melyeket a mellékvesevelő termeli. A katekolaminok (adrenalin, dopamin, noradrenalin) termelése általában fizikai vagy érzelmi stressz hatására történik.

A metanefrin vizsgálat kimutatja a metanefrin, normetanefrin és 3-metoxithyramin szintjét a vérében, melyből következtetni lehet az adrenalin és a noradrenalin termelésre. Amennyiben fokozott a termelés, az jelentheti a mellékvesék (általában jóindulatú) daganatát, mint például a pheochromocytomát vagy a paragangliomát.

Mi a vizsgálat célja?

A metanefrin és a katekolamin vizsgálat a mellékvese daganat, vagy egyéb neuroendokrin daganatok diagnosztizálását segíti elő.

Milyen esetben javasolt a vizsgálat elvégzése?

A vizsgálatok elvégzése akkor javasolt, ha a páciensnél hosszabb ideje fennálló vagy visszatérő jelleggel fellépő, magas vérnyomásra utaló tünetek jelentkeznek. Ilyen tünet az erőteljes fejfájás (jellemzően tarkótájékon), gyakori szédülés, izzadás, valamint a szapora szívverés.

Milyen mintára van szükség a vizsgálathoz?

A katekolamin vizsgálathoz vagy 10 ml 25%-os sósavra gyűjtött 24 órás vizelet (24 óra leforgása alatt produkált és összegyűjtött összes vizelet) szükséges. Az összegyűjtött vizeletet ezen időintervallum alatt hűtve kell tárolni.

A vérben található katekolaminok és metanefrin szintjének meghatározásához vénából vett vérmintára van szükség.

Amennyiben a páciens gyógyszert szed, a vizsgálat előtt javasoljuk, hogy konzultáljon kezelőorvosával. A gyógyszerek, az étrend, valamint a fizikai aktivitás egyaránt befolyásolja a katekolaminok szintjét, ebből adódóan különösen fontos, hogy az eredmény egy valós anyagcsere állapotot tükrözzön. A vizsgálatot számos gyógyszer zavarja: (vérnyomáscsökkentők egy része, triciklusos antidepresszánsok, amfetamin). A vizsgálat előtt nem szabad nikotint és alkoholt fogyasztani, illetve olyan diétát kell tartani, amelyben nincsenek diófélék, citrus félék, trópusi gyümölcsök, kávé, kakaó és vanília.

Mire utalhat az eredmény?

A katekolaminok normális esetben akkor termelődnek nagyobb mennyiségben, ha valamilyen stressz éri a szervezetet. A túl magas katekolamin és metanephrin szint a szervezetben daganatra utalhat, azonban a pontos diagnózis felállításához további vizsgálatokra lehet szükség.

Mi a teendő a vizsgálat után?

Kérjük, az eredménnyel minden esetben keresse fel a vizsgálatot elrendelő szakorvost.

Katekolaminok és metanefrinek vizsgálata - Medicover